onsdag 1 januari 2014

Trampar på och en utmaning

Med risk för att låta som om vi är värsta friluftsfamiljen (eller det kanske vi är, förresten) så började vi det nya året med en mils vandring i stadens "kutmaning", ett terrängspår i den djupa delen av skogen. De första 6 kilometrarna var alldeles... underbara. Att mata på meter efter meter, sätta den ena foten framför den andra, om och om igen, är så meditativt. Benen går av sig själva och hjärnan får slappna av. Och allt syret, då! Och Luften! Och vad som händer med barn och hundar när man kommer ut i skogen, det är roligt att se. Den som innan klagat och surat blir till sprallepellen som hoppar, skuttar och skrattar. Det slår aldrig fel.Sen kom vi till träskmarkerna och så var det inte lika härligt längre, det var vatten, vatten och åter vatten. Men det var ju bara att fortsätta ändå, och till slut tog vi oss tillbaka, otäckt blöta om fötterna, men utan större problem. En sån här vandring var ett grymt sätt att börja det nya året!


Vi körde också en tabata, jag och maken, inte i skogen då, utan inne. Det är min utmaning till er! En tabata är att man jobbar 20 sekunder, vilar 10 och så upprepar man det åtta gånger. Den övning vi gjorde var mycket enkel: stå på händer mot vägg. Upp 20 sekunder och ner och vila 10. Kul och utmanande, prova! Det tar 4 minuter... Det har du!


Berätta gärna sen om du vågade och hur det gick ;-)


12 kommentarer:

 1. Det är ofantligt blött in da bush just nu, ändå så vackert och rofyllt. Grön vinter är det nya vita liksom ;)

  Tabata är tufft, usch säger jag faktiskt. Jag vet inte, men jag har insett att just den typen av träning triggar igång något som inte är helt bra i mej. Det är okej att "lugn tabata" plankan eller just typ handstånende, men allt som är extremt pulshöjande får mej att må bläh! Jag kör hellere tuuung uthållighet i lugn och ro, utan att kunna förklara det bättre :) Men häftigt med alla variationer ett rikt träningsliv har att erbjuda, bara att välja.

  Kram fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte tänka Nina kan, Nina kan som ett mantra i skogen, men klarade inte riktigt utan gnällde och klagade, och pinsamt nog fick maken ta mig på ryggen och bära mig över den värsta passagen :-)

   Jag kan hålla med dig om tabata, det är av samma anledning jag inte tränat crossfit på 4 månader. Men den här tabatan var av en annan karaktär!

   Radera
 2. Wow vilken promenad! Men blöta fötter, nej tack, jag står inte ut med det :) Tabata, egentligen tycker jag att yogan är som det. Den serie jag gör, där stannar jag några andetag i varje positon och sedan vidare, det höjer garanterat pulsen och du svettas, Men får ditt inre fokus på köpet! Stå på händer mm kanske! kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag avskyr verkligen också blöta fötter, även minsta lilla. Se mitt svar ovan till Nina :-)
   Tabatan kan nog likna vissa yogaövningar, ja, tycker allt hänger ihop. För mig var handstående mest en mental utmaning, precis som yogan är för mig. Men det är häftigt också att känna att man klarar, även fysiskt.

   Radera
 3. Jag har aldrig i hela mitt liv stått på händer, så jag tror inte det är läge att börja nu heller, ha ha.
  Men lite mer träning kommer det att bli för mig framöver, det är planen i alla fall.

  GOTT NYTT ÅR
  //bara anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är coolt när man vågar komma upp på händer första gången! Hoppas du får till lite mer träning i år, ska bli spännande att läsa om det! Gott nytt år!

   Radera
 4. Mannen och jag gick en timme idag för att hämta bilen i stan och då sa jag att jag vill ha mer frisk luft och uteaktiviteter i år! Tack för fin inspiration. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2014 ska definitivt bli ett år med massa frisk luft! Kram till dig!

   Radera
 5. Vilken härlig start på året! Jag var hos mig föräldrar under julen och mellandagarna och gav mig ut i skogen. Det är fantastiskt skönt! Saknar det när man bor i "stan". Skogen är ljuvlig. Lugn, vacker och ljuvlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Skogen är som riktig medicin!

   Radera
 6. Sara - lev livet levande3 januari 2014 20:54

  Har kört tabata med andra övningar, men inte handstående. Det ska jag pröva!!

  SvaraRadera