lördag 11 januari 2014

Nyfiken på ayurveda

Det är spännande grejer, tycker jag! Har då och då varit inne och nosat på ayurveda, t ex har vi i vår lilla stad otroligt nog en ayurvedastudio med bland annat behandlingar, yoga och Primordial sound meditation (som jag för övrigt är ruskigt sugen på att testa).  Jag har gått en yogakurs där, deltagit i meditation och tagit olika behandlingar med tillhörande pulsläsning och oljor. Innehavaren av detta ställe är utbildad både i Stockholm, Indien och på Chopra center i Kalifornien. Såna företagare och eldsjälar behöver man stötta, tycker jag, så de inte behöver slå igen. Dags att besöka henne igen känner jag!

För ett tag sedan lyssnade jag på en jättebra intervju hos Innerstrengthpodcast, med Eva Forsberg Schinkler, som är en av de främsta i Sverige inom ayurveda. Det som var så skönt med det hon sa var att man inte behöver krångla till det så hemskt mycket, utan börja med en sak, t ex att dricka kokt, avsvalnat vatten under dagen. Sen kan man om man vill, gå vidare och prova fler saker.

Ayurveda handlar om att leva i balans med naturen; i balans med vår yttre omgivning såväl som vår fysiska natur. Ayurveda är sanskrit och betyder ”kunskapen om livet”. Det är en fler-tusenårig vetenskap med källskrifter som är mellan 3000 - 5000 år gamla. Inom ayurveda skapar man balans genom att tillföra motsatsen.l

Egentligen är det inte så konstiga saker det handlar om. En inställning till hur man lever och äter. I vårt moderna samhälle är det lätt att inte lyssna på kroppens inre och yttre signaler, utan köra över dem, och då känner man nog att man hamnar lite ur balans, i matsmältningen, i energin, sömnen eller vad det kan vara. a
turen; i balans med våomgivning såväl som vår fysiska natur.

(Bild googlad från activehandsyoga.com)

Jag har många gånger gjort tester av vilken typ jag är. Det hela baseras på tre doshor, typer, som kan kombineras: vata, pitta och kappa. Man domineras av en typ och är också en annan, som en kombination. Det finns tester i böcker, tidningar och på internet. Idag gjorde jag t ex ett test med riktigt många frågor angående kropp, hår, hud, matsmältning, sömn och mycket annat. Jag får alltid samma kombination: vata-pitta. Och man får då lite information och rekommendationer om hur man bör äta, sova och leva för att må optimalt. Och har man inte helt tappat kontakten med den man är, så vet man allt det där, på känsla. 

Till exempel får jag veta att jag inte ska dricka stimulerande drycker på kvällen (jag är jättekänslig mot koffein efter kl 16), att jag ska undvika att äta kalla saker (gillar verkligen inte glass), att jag bör äta vegetariskt, undvika väldigt soliga dagar (jag är ljuskänslig och har svårt för stark värme) samt träna utan hets, t ex promenader och lättare träning. Att min typ ofta hamnar i hög stress och drabbas av åkommor som t ex åksjuka (usch, vad jag är åksjuk). 

Allt det där är sådant min kropp redan talat om för mig, men det gäller att lyssna också. Det kan vara bra att ha koll på hur man är och vad man behöver, svart på vitt. När jag har kört över kroppen protesterar den. Men tack och lov har jag några år på nacken nu, och kan säga nej tack till kaffet efter maten, eller ha på mig mina solglasögon även på vintern när solen tittar fram.

För att knyta ihop säcken tänker jag att jag är väldigt nyfiken på det här! Jag vill lära mig mer! Jag förstår ju att så som vi lever med jobb, aktiviteter och ett aktivt liv, är det svårt att leva och äta perfekt enligt ayurveda. Men jag märker nu, när jag faktiskt lyssnar mer på mig själv och på min kropp, att den är så oerhört finstämd och ger mig en massa information om vad jag behöver.  Och det är rätt coolt egentligen, att all den där urgamla vetenskapen redan finns inom mig. Och dig. Inom alla. Men man måste känna efter och lyssna. 

Vad mår du bra av? Och hjälper du din kropp att få det? Vad tänker ni om det här med ayurveda? Har ni provat?    
eda är sanskrit och  ”kunskapen om livet”. Det är en fler-tusenårig veskap med källskrifter

(Bild googlad från www.chamundaswamiji.com)

Det här mår jag absolut bra av! Kanske dags med en ayurvedisk behandling snart...


4 kommentarer:

 1. Åh, åksjuka som tecken på stress!! Tack där satt det! Hade aldrig varit sjösjuk tidigare, men förra vintern-våren under tiden då jag pendlade med båt t/r Umeå blev jag äckligt illamående på båten. Hm, sen insåg jag att det höll på att bli för mycket...!

  Jag har dominant Vata, med en Pitta som en stark bubblare. Känner igen allt det du skriver och kan bra tänka att du är rätt lik mej ;)

  Kram fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad häftig den är, all den här vetenskapen, som ändå finns gömd inom oss redan. Jag har nog aldrig tänkt på åksjukan så men när du säger det blir den värre under stress. T ex blev jag åksjuk i New York, bara av alla höga hus, sol och promenerande. Höll i sig i veckor! Sen blev jag rätt snart sjukskriven...

   Radera
 2. Här är en till Vata-Pitta enligt tester jag själv har gjort. Åksjuka är något jag ofta drabbas av. Speciellt om jag inte har sovit ordentligt... X2000 kan vara en mardröm speciellt om jag får åka baklänges huga.. Önskar att jag också fick gå till en ayurvedaexpert men var sak har sin tid. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. X2000 är hemskt, jag utsätter mig inte för det sedan jag kräktes ner restaurangvagnen och ingen runt omkring mig hjälpte mig (reste ensam med då 7-årige V). Japp, var sak har sin tid, så sant som det är sagt. Det finns en tid för allt!

   Radera