lördag 4 januari 2014

Matplaner

Nytt år, nya tankar, nya vanor, nya möjligheter.

Jag har ju planerat en helt vegetarisk januari. Maken äter gärna rent, åt paleohållet och mycket protein (gärna kött och korv). Lille V har sedan många år eksem på ögonlocken och i hårbotten, och trots att det hålls i schack med starka krämer och salvor, känner vi vuxna att vi funderar på orsaken bakom eksemen och att det kan ligga i gluten eller mjölk. I vår familj är maten väldigt viktig. Ekologiskt, KRAV-märkt och närodlat. Så vi ville passa på att sammanföra alla dessa syften och äta ännu renare och bättre. Dra det ett snäpp vidare. Och det bästa med barn är ju att de är anpassningsbara, och har ju inte mycket val än att äta det som serveras.

Väldigt inspirerade av denna blogg är vi just nu:
lillamatderiven

En tjej som lagar vegetariskt, glutenfritt och mycket mjölkfritt. En fantastisk inspirationsblogg! I flera dagar har vi bara plockat recept rakt av. Gott, nyttigt och fräscht, för stora och små.

Sen funderar jag mycket kring det här med IFD-inflammationsfri diet. Min inspirationskälla Sanna Ehdin skriver mycket om forskningen bakom detta och länkar till en jättebra, svensk sajt med fakta och recept. Det är ju också väldigt ren mat utan konstigheter.
alltomifd

Just nu när vi är lediga passar vi på att helt ta bort gluten och mjölk för lille V, och följer med lite på tåget vi vuxna. Jag vet att det blir svårare när vi börjar jobba på tisdag, men man måste ju börja någonstans. Vi startar varje morgon nu med en grön detoxdrink. Inte för att det här jullovet har varit särskilt utsvävande men visst finns det ändå en känsla av att man ätit för mycket sött och fett, som man inte är van vid. Det är en skön känsla att lägga sig lätt och vakna hungrig.


I vår familj är vi också riktiga fikamänniskor. Älskar fika! Och det svåraste för oss är nog att hitta alternativ till eftermiddagsfikat eller mellanmålet. Vad äter man när man inte äter bröd eller yoghurt? Någon som har bra tips? Jag har inte kommit dithän än att jag gärna sitter med en frukt till kaffet. Men visst äter vi fika också. Och tar gärna ett glas vin på helgen. Jag tycker 80-20-tänket är bra. Äta bra mat 80% av tiden och inte riktigt så bra 20%. Ibland blir det så, ibland inte.

Den stora utmaningen kommer nästa vecka, då vi ska göra veckomatsedel igen, som ska passa alla tre med diverse aktiviteter och matcha den mat som äts på jobb och skola till lunch, och som måste gå snabbt. Men ikväll är det ledig lördag, och det blir mat från lillamatderiven: Freakin´ freekeh pilaf med sötpotatisbollar och hummus. Hallon- och blåbärssorbet till efterrätt. Mums!

Hur äter ni och hur tänker ni kring det här med mat? 
Här kommer våra matbiblar, som vi plockar mycket bra av:


14 kommentarer:

 1. Tack för fin inspiration! Vår nioåring är skulle gärna äta veg en månad, hon har jättesvårt för kött och kyckling. Fisk tycker hon om och det äter vi en del men med fem i familjen som ska ha sina smaker uppfyllda blir det svårt ibland. Vi planerar också varje vecka, gör veckomatsedel och veckohanldar. Annars skulle det aldrig funka då vi inte har en affär nästgårds och barnen är hungriga när vi kommer hem på eftermiddagarna. Vi lagar mat från grunden och äter sällan halvfabrikat (enda undantaget är Felix köttbullar som de två minsta älskar så det finns alltid som backup om det krisar någon gång). Jag äter gärna avocadoknäcke till mellis. Det är visserligen bröd men inte lika "mjöligt". Mosad avocado med lite salt på och en grov knäcke underst. Mums!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, det ska jag prova! Älskar avocado men så har jag aldrig provat det. Förstår att det måste vara krångligt för er som är 5 i familjen. Undrar om det har med åldern att göra, det där med vegetariskt, min nioåring har också svårt för kyckling, ägg och hela saker som han vet kommer från djur. Men visst, Felix köttbullar går väldigt bra... :-)

   Radera
  2. Vet inte, hon har alltid haft svårt för kött....man skär en liten fläskfilébit i tjugo(!) småbitar och ändå syns det hur det växer i munnen på henne. Tror det är en kombo både från konsistens och att det är djur....men hon är likadan som du beskriver med ägg faktiskt..

   Radera
 2. Sara - lev livet levande4 januari 2014 21:09

  Nu sitter jag här och skrattar lite gott! Känns lite bekant... Har i och med årsskiftet (åter en gång) tagit bort gluten och mjölkprodukter, och kör även en 30-dagars sockeravvänjning. Börjar dagen med en grön smoothie. Lilla matderiven läste jag mycket tidigare, men ska kika igen! Annars får jag mycket inspiration från undervarttak.blogspot.se - paleomat. Mycket fina recept!! Sanna Ehdin är suverän,funderar på att köpa hennes nya kokbok. Har sedan jättelänge "Mat för den självläkande människan". Det svåra är dock att få med A på tåget. Han är måttligt imponerad... Vi ska även investera i en Nordic cooker för att underlätta matlagningen, hoppas ha maten skapligt färdig när vi kommer hem från förskola och jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Den bloggen måste jag kolla, tack för tipset! Sanna Ehdin är verkligen jättebra, har det kommit en ny kokbok, alltså, det visste jag inte. Måste kolla!
   Nordic Cooker var vi tvungna att kolla vad det var, låter ju jättesmidigt! Hoppas det funkar.

   Radera
 3. Sara - lev livet levande4 januari 2014 21:12

  Apropå avokadomacka, som jag precis ätit, så gör jag eget knäckebröd - helt glutenfritt och så himla gott!
  http://www.sandt.nu/stjarnhov-knacke/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här var jag tvungen att skratta lite. Det bakade jag idag, nästan samma recept i alla fall, brukar göra en gång i veckan ungefär, supergott!

   Radera
  2. Sara - lev livet levande5 januari 2014 14:54

   Great minds think alike! ��

   Radera
 4. Gjorde som ni gör när vi hade barnen hemmaboendes, en matsedel där vi fick ta hänsyn till olika allergier men också vad man skulle äta i skolan. Det var ett pussel med 5 personer som vi var då. Nuförtiden är det så enkelt, dels är vi bara två men sedan vi fasade ut kolhydraterna så är maten så enkel att göra. Ju mer fett jag äter ju enklare blir det faktiskt! Och ju renare man vill äta, dvs ekologiskt så långt det går gör det hela också på sätt och vis enklare. När det gäller frukt har jag varit en sådan som ätit det. Mängder. När jag slutade med frukt, pga allt socker så inser jag när jag någon gång tar ett äpple, hur "tomt" det smakar för att det söta tar överhanden. Det jag äter i den vägen är citrusfrukter men det har en lite annan anledning. Skriver om det hos mig själv idag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl bara att glädjas åt pusslet, för sen kommer det nog kännas tomt utan det anar jag. Eller det kanske inte är pusslet man kommer sakna utan barnen ;-)
   Jag är heller ingen fruktmänniska, men just citrusfrukter älskar jag också, speciellt nu. Kikar vidare in till dig!

   Radera
 5. Hej, min son som är på 15e året (hjälp vad tiden går..) har autism och som många med den diagnosen tål han inte mjölkprotein. Alla tillgängliga tester visar att jodå, det gör han visst, men de testerna är inte helt tillförlitliga och då mjölken helt togs bort så blev magen funktionell. För ett antal år sedan var den lilla sötnosen illa däran och med vattendiarre' i sju veckor och en oförstående sjukvårdsapparat så gjorde jag slag i saken på eget initiativ. Jag vill ge er rådet att ta bort ett ämne i taget för att veta vad som påverkar eksemet. Köra mjölkfritt en månad och se vad som då ev. har ändrats och sedan ta bort gluten. Hoppas verkligen att det blir bra/bättre.

  SvaraRadera
 6. Tack för din historia och tipset! Först och främst är jag imponerad över att du tog saken i egna händer, men synd att det ska behövas. Fast föräldrar vet nog innerst inne bäst när det gäller de egna barnen. Vi börjar med att ta bort gluten och får se om det ger verkan. En vecka och ta i trä, men ännu har eksemen inte kommit fram och inga krämer har behövts. Håller tummarna!

  SvaraRadera
 7. Det där med mellanmål tycker jag är svårt. Fruktsallad med keso blir det en hel del. Tycker även det kan vara svårt med kvällsmaten. Det är så synd att inte barnen gillar omelett för det tycker jag kan vara bra att äta på kvällen, inte så tung mat men ändå varm...
  //bara anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig! Omelett och ägg över lag tycker jag är toppen extramål, men sonen håller inte med.

   Radera