onsdag 22 januari 2014

Food porn

För att råda bot på min grava trötthet har jag försökt maximera vitaminintaget de senaste dagarna. Ja, förutom kosttillskotten jag äter, då. Jag äter multivitamin med rosenrot, Omega 3 de dagar jag inte äter fet fisk, b-vitamin och på vintern d-vitamin. Magnesium på kvällen.

Jag får försöka påminna mig själv hela tiden om att jag fortfarande "tar vinter" som jag skrivit om tidigare. Att jag inte mår riktigt hundra av kylan som råder, att jag går ner på sparlåga när det är som mörkast och kallast, och behöver äta och agera därefter. Inte ränna runt och stressa, inte påbörja för mycket nytt och inte äta för mycket kall mat, som jag vet att jag inte mår bra av.

Nej, jag proppar i mig varma, stärkande vitaminbomber och sover mer än vanligt. Dricker stora mängder spicy rooibos-te, smoothies och juicer. Skyddar mig själv så gott jag kan. Här är bilder från vår mat igår och idag och jag tänkte bjuda på receptet på min hitti-på-soppa som jag gör ett par gånger i veckan och äter till både lunch och middag. Beroende? Ja, kanske det. Men nyttig soppa känns som en bra last, bland alla mina mindre bra.

Toppen-efterrätt till soppan

Rekordsnabb frukost-frysta bär över yoghurten på kvällen, tinat och klart på morgonen!
Jag brukar då strö över valnötter eller granola också. Min absoluta favorit hämtad från USA.

Kickstart för sovmorgnar! Morot, apelsin, citron och ingefära i juice-centrifugen. 

Lottas hitti-på-soppa för kalla vintrar

(Jag höftar alltid och tar det jag är sugen på)

Hacka gul lök, riv vitlök och ingefära. Fräs i kokosfett och häll på curry, gurkmeja, chili, spiskummin och tomatpure. Fräs lite till. Häll på vatten och grönsaksbuljong och låt koka en stund. Hacka morot och finskär blomkål, häll i och låt koka ca 10-15 minuter till. Sista 5 minuterna, häll i röda linser som får koka med. Smaka av med salt, peppar, citron och ev. kokosmjölk eller grädde för en fetare soppa. 

Vad äter ni dessa kalla tider? Har ni recept eller mat som är frekventa hemma hos er på vintern? Sånt där som är nyttigt, enkelt, billigt och alltid funkar?


10 kommentarer:

  1. Fina bilder, blir sugen av att bara titta på dem:o) Är alldeles för dålig på att boosta c-vitamin och sömn som du gör även om jag är i stort behov. Jag känner mig precis som du beskriver....

    SvaraRadera
    Svar
    1. På något knasigt sätt är det skönt att höra att jag inte är ensam om att vara så här trött. Har trott att jag varit dödigt sjuk några dagar :-) men det är nog bara vintermörkret och kylan. Kram!

      Radera
  2. Här blir man inspirerad! Blir påmind om mina perioder med fet yoghurt & bär, nu kör jag hårda mackor & kaffe på jobbfrukost + den gröna drinken. Min senaste vintercraving är kycklingsoppan, man gör på samma sätt som köttsoppa (purjo, rotselleri, palsternacka, morot) men tar lite kycklingfilé istället. Serveras med cremefraiche med grov senap i. Kosttillskott nu är som vanligt två Börjes algtabletter & en d-vitamin. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, den soppan med senapscreme fraiche till låter god!! Tack för tipset, den får det bli nästa vecka på menyn. Kram!

      Radera
  3. Juicecentrifug - det vill jag ha!
    Vi äter annars ganska som vanligt, men mer soppor. Älskar linssoppor av alla de slag! Och så grönt te såklart, i mängder. Gärna Brunkullans, som är en favorit. Grön smoothie och Stjärnhovs knäckemacka till frukost.
    Men visst är det gott med värmande och rustik mat så här års; grytor och soppor av olika slag.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Juicecentrifugen är underbar (ända tills man ska diska ;-) ) Fyndade min på Netto för en billig penning! Linser måste vara en av världens bästa grejer; billigt, nyttigt och gott! Hur gick det förresten med din Nordic Cooker? Kram!

      Radera
  4. Jag älskar också soppa på vintern, nu när detoxen är slut tänkte jag göra korvsoppa,som min familj älskar. Någon slags korv, potatis,morot blomkål.purjolök,palsternacka och selleri. Hoppas du får bättre energi. Min kropp reagerade också kraftigt på detoxen så jag är hemma från jobbet!!!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du känner dig bättre snart! Mitt lade sig när jag slutade detoxen och sov 12 timmar en natt. Vilken god soppa, den tror jag att min familj kommer älska. Tack för tipset! Kram!

      Radera
  5. Älskar också soppa. På vad som helst. Min kropp varm mat. I alla former. Kan inte tänka mig raw food. Den godaste soppan just nu för oss är köttfärs och tomater, krydda med det som gör den lite stark, inte så mycket och en klick creme fraiche i. Mums!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det låter ju också jättegott, den kommer sonen att älska! Alltså, jag gillar tanken på raw food, men sen när det kommer till att äta den, då går det inte (förutom smoothies då).

      Radera