lördag 1 februari 2014

Utvärdering av mat-januari

Jag känner att jag vill sammanfatta och utvärdera. Se hur jag ska gå vidare.

Som alltid känns det härligt med en nystart i januari, även matmässigt. Vi drog upp nya riktlinjer för en fräschare, grönare januari. Renare mat, mindre laktos och gluten. Helt vegetariskt för mig en månad. Nya recept och lyssna på vad kroppen behöver. Vi startade storstilat så länge jullediheten varade, och när vardagen var tillbaka var det ruskigt svårt att fylla veckomenyerna med mat som skulle passa a) ett barn b) en hårdtränande kött- och korvälskande man c) en vegetarian d) ihop med skolmatsedeln e) ihop med aktiviteter och f) budget, smak och tidsåtgång.

Ett tag var jag nära på att ge upp, för vi slet så med matsedeln att vi var nära att skilja oss. Nej, så illa var det inte, men det blev ändå en riktigt stor jobbig grej. Tills jag kom på att vi gör samma mat som vi brukar göra och modifierar det. Jag har nog aldrig ätit så gott som den glutenfria vegetariska tacopajen vi gjorde. Och när de andra ätit kyckling har jag bara bytt ut mot ett par skivor aubergine t ex eller bara plockat ur köttbitarna ur köttsoppan. Och så har vi som vanligt ändå ätit vegetariskt ett par dagar i veckan. Soppor och grytor som även lille V ätit med god aptit.

Soppa på G

Och efter mitt inlägg härom veckan fick jag såna superbra tips på härliga soppor att jag testat dem allihopa samt Lottas rawfood-kex med cashewsmör och bovetebröd. Jisses vilka goda soppor ni tipsade om, tackar för det! Köttet var för mig jättelätt att vara utan, men ingen stor omställning mot annars, då jag redan äter mycket vegetariskt. Jag mår fräscht av helt vegetarisk kost, och jag tänker mycket på hur köttet produceras, vad det egentligen är. Tyvärr är det himla meckigt att äta ute har jag märkt, man får vara både besvärlig och får inte särskilt många och bra alternativ. Det har också varit en del firande, och man är ju lite besvärlig både som vegetarian och som glutenfri.

 
                      Raw food-kex och fröknäcke                                  Bovetebröd

Jag startade också januari med detox, först en grön variant från Voltaire, sen en 10-dagarsHolistic  som jag vann av Yogobe. Lycka! Det var smakmässigt rent ut sagt fruktansvärt, men det gick ändå rätt bra. Jag körde inte detoxen stenhårt, men höll ändå maten lätt, grön och bättre än vanligt. Efter några dagar blev jag så magiskt trött, jag gissar att det kostar på att detoxa. Men när jag mot kanske dag 7 eller så blev yr, illamående och fick feber, vågade jag inte fortsätta. Jag brukar vara känslig mot det mesta, och så även det här antar jag. 

Hur går vi vidare nu då? Ungefär som nu. Vegetariskt i största möjliga mån. Jag vill nog egentligen inte sätta någon etikett på min mat. Nyttigt, enkelt, bra råvaror och ibland när det kör ihop sig så blir det som det blir. Jag är lite trött på alla uppfunna sätt att äta; nu är det paleo, LCHF och 5:2 eller annan periodisk fasta. Det är nya saker hela tiden, och jag är trött på att försöka hänga med, när jag redan vet vad som funkar för mig, och för oss. Jag behöver mat på bestämda tider och jag behöver ibland mellanmål i mitt jobb. Jag kan inte alltid äta när jag är hungrig utan när jag har rast på schemat, vilket ibland är kl 11. Varm mat mår jag bra av, alltså funkar inte raw food så bra för mig, hur gärna jag än skulle vilja det.

Målet för resten av året blir alltså att inte göra maten så komplicerad. Kanske får jag påminna mig några gånger under 2014 om att inte krångla till det, inte dras med i något mode. Det är mat vi snackar om, föda. Och alla måltider behöver inte vara supersnajdiga, helnyttiga, fantastiska kulinariska höjdpunkter. Mitt i livets snurr är det helt ok om det bara är vanlig mat ibland. Äta bra 80% och mindre bra 20% Och jag garanterar att det kommer att slinka ner en och annan semla nu under februari. Fika är min last!

12 kommentarer:

 1. Ja detta med maten, kan vara frustrerande ibland!!! Jag försöker bara att lyssna in vad jag mår bra utav och utforska mer för varje år.Med åren har jag raderat ut saker i min matlista och nya har kommit till.Och jag försöker att inte vara för hård mot mig själv när det slinker ner bröd ibland(som är min svaghet). Men jag har slitit mitt hår i bland för alla vill ha olika, det har tagit all min energi och matkontot skyhögt!! Kul att du provade mina recept :) Brukar göra ett bröd med glutenfria havregryn också och chiafrön.. Gott men lite smuligare!!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har verkligen gillat dina recept. Stort tack! Kommer tillbaka för fler... Jag är också svag för bröd och har svårt att hitta substitut för bröd till t ex mellanmålet. Men du har rätt, det är klokt att inte vara så hård mot sig själv när man inte äter perfekt. Kram!

   Radera
 2. Jag har som du en ledstjärna i att hålla det enkelt. Med LCHF blir det enkelt. Helt enkelt :)Med Paleo liter krångligare men det mår jag bäst på. Jag är en som inte mår bra på vegetarisk kost, vi käkade helt konsekvent ett halvår jag och min man, tror aldrig jag varit så trött och uppsvälld i magen som då. Bönor och linser är definitivt inte min grej. Men vi är alla olika. Det jag hakade upp mig på förut när alla bodde hemma var att jag kände att vi skulle äta så varierat som möjligt. Det är en tankebubbla bara, ät det du mår bra på. I stora delar av världen äter man inte alls varierat, det är något vi har skapat här tror jag. Avslutningsvis vill jag säga att ju mer riktigt fett jag vågar äta, ju bättre mår jag. Det är oslagbart i energihänseende och mättnadskänsla. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har helt rätt, det måste inte vara så himla varierat som jag försökt. Man behöver ju inte se varje vecka där man ska få in allt perfekt utan man kan se det i ett längre perspektiv. Tur man är olika och vågar erkänna det för sig själv. Vi åt LCHF ganska länge för något år sedan men det klarar inte min mage :-) Får ont av för mycket fett, men då har man provat i alla fall. Kram!

   Radera
 3. Hittade din blogg förra helgen. Det kändes som att det var meningen att jag gjorde det just då. Har mycket tankar om vem jag är och var jag är på väg. Förra helgen läste jag flera bloggar som liksom bara "talade" till mig. Nu har jag suttit och läst alla dina inlägg. Är imponerad av att du har kommit så långt på väg. Känner igen mig i mycket och blir inspirerad att vara JAG.
  TACK!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så oerhört glad jag blir för dina ord. Att min blogg (som skulle vara en fräsch träningsblogg) blev någonting helt annat när livet kom emellan, kan inspirera någon annan, det är jag jätteglad för. Jag är helt säker på att bloggarna du läste, fanns där av en anledning i helt rätt tid. Synkronicitet <3 2014 är de positiva förändringarnas år, så nu finns det möjligheter... Stor kram!

   Radera
 4. 80/20 amen och jatack. Det är det som funkar bäst för mej inkl. mer bra fett.
  Fast januari var ingen lätt matmånad, vet inte riktigt varför, men inspirationen var verkligen i botten. Men att grämas över det som varit gör ingen nytta, nu framåt och fokus på mat som mättar magen och höjer livslusten! Kram på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och sunt förnuft brukar funka också. Bara man inte virrar bort sig för mycket och slutar lyssna på det. Fokus framåt, det är bra! Lördagskram!

   Radera
 5. Ja jösses, man kan verkligen bli stressad för mindre av alla dieter och mattrender! Jag tänker som du, det ska fungera i vardagen. Vi lagar i princip allt från grunden, väljer ekologiskt där det går, försöker äta mycket fisk och vegetariskt, men korv är populärt, snabbt och enkelt. Jag byter ut all pasta mot vitkål och rödkål som jag fräser i kokosolja och lite kryddor. Gott och enkelt.
  Och nån semla blir det garanterat här framöver!! Gott!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, stekt vitkål är ju så gott!! Det var ett tag sen, tack för att du påminde!
   Jag ska verkligen försöka att inte göra även maten till ett stressmoment. Kram!

   Radera
 6. Intressant att läsa om ditt mattänk & speciellt efter en lördag med snabbmat när man har varit på friidrottstävlingar... Själv kör jag med mina gröna drinkar och lagar vällagad mat. Försöker lägga in vegetariska dagar mest blir det pasta med tomatsås och tillbehör för då klagar inte resten av familjen så mycket. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att "lura" familjen lite, så de inte fattar att det är vegetariskt, glutenfritt eller vad det nu är man vill få i dem :-) Vi åt också snabbmat i lördags och egentligen vil kroppen inte, man vissa dagar... vad gör man? Bara att ordna upp det efteråt och inte gräma sig. Kram!

   Radera