söndag 9 februari 2014

Hundemüde

Jag är mitt i den allra största trötthet jag någonsin upplevt. Går runt som en zombie och utför det allra nödvändigaste. Lägger mig tidigt, tidigt och vaknar gång på gång hela natten för att vara klarvaken men jättetrött i gryningen. Jag har påbörjat mitt sportlov och hade sett fram emot en härlig skön vila och uppiggande träning och uteliv. Umgås och ta ikapp. Ha det allmänt najs, så där som lov brukar vara.

Kanske har det att göra med avsaknaden av solljus. Jag hörde igår på nyheterna att det här är den solfattigaste vintern på 20 eller om det var 25 år. Lund hade t ex haft 8 soltimmar under december, ett riktigt bottennapp. Om man sen råkar jobba eller är tvungen att vara inne de små stunderna då solen visar sig, kanske man inte ens ser solen alls på hela månaden. På engelska Sealife Center i Scarborough har de tolv pingvinerna varit så hängiga efter den extremt regniga vintern att de nu får antidepressiva medel.   


Sanna Ehdin skrev om att det var nåt kraftfullt på gång. Att många har sagt att de varit väldigt trötta och knappt kommit ur sängen.  Att det är pågår kraftiga solstormar nu och massa meteorer i omlopp nära jorden. Solstormarna slungar elektromagnetisk strålning mot jorden, och det påverkar oss olika, ungefär som med väder (som jag är känslig för). På hennes facebooksida fick hon mängder av bekräftelser på att folk kände igen sig och 14000 läste inlägget. 


Jag vet inte, jag. Anar att det också kan ha med järnbrist att göra. Jag som normalt har lågt blodvärde, så lågt att jag inte fått vara blodgivare förut, åt vegetariskt hela januari, och har kanske slarvat lite med maten senaste veckan. Blutsaften tog slut vid jul och jag köpte ingen ny. Det kan också ha att göra med mitt jobb, att det suger all min energi. Bara tar och inte ger. 


Oavsett vad, är det fascinerande hur trötthet kan lägga sig som en blöt filt över hela ens liv. Man går ner på en sparlåga, i alla fall gör jag det. Bara tanken på att planera något roligt förkastar jag direkt. "Semester i sommar. Nej, det orkar jag inte tänka på. Då måste man googla, boka och sen packa och åka. Det går inte." Och det första som verkligen försvinner är kreativiteten och glädjen. Jag orkar inte något roligt. Himla inspirerande blogg, va!? Jo, det blev vardagsrealism här i stället för burpees och härligheter.


Jag kämpar på i kampen mot tröttheten och under tiden fortsätter jag att fylla på med vitaminer, mineraler, extra järn, rosenrot och allt vad det kan vara. Lägger mig tidigt. Funderar på att boka in mig en timme på solstranden igen. Unnar mig lugn, ro och vila och försöker komma ut på dagen nu när jag är ledig. Slappar, badar badkar, läser och bönar och ber min bättre hälft om massage. Och väntar på bättre tider och hoppas jag är piggare till Stockholmsresan.


Är det någon mer som är lika trött som jag? Som har någon teori? Ps. Hundemüde är tyska och betyder dödstrött. Ni har väl sett en riktigt trött hund? Sån känner jag mig. Tänk att bara kunna ligga timme efter timme, sen hasa upp ibland och bli serverad mat och gos. Där snackar vi. Ds. 

17 kommentarer:

 1. Låter inte nåt vidare med denna trötthet. Tror helt klart att bristen på ljus påverkar oss, vet ju knappt hur solen ser ut längre. Du verkar ju göra det bästa av det ändå. Hoppas att det vänder för dig snart.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig känt det så här starkt tidigare, men å andra sidan är det första gången i livet jag verkligen lyssnar på min kropp och solen har verkligen lyst lite. Imorgon blir nog piggare, jag känner det på mig! Kram och tack!

   Radera
 2. Stor styrkekram. Jag brukar bli stressad när jag är för trött och jag måste träna på att tillåta mig och vila. Yogan fungerar bra för mig om jag gör den varje dag, där kan man släppa alla måsten. Men naturligtvis har du din egen väg, hoppas du hittar den och får tillbaka orken och glädjen. Kram och kraft♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst blir jag också stressad när jag är trött... ingen bra kombo. Yoga blir det så klart, kravlöst och enkelt. Känner mig lite piggare idag efter en bättre natt. Sov till och med förbi hantverkaren som ringde på klockan 7 och efterföljande galna hundskall :-) Kram tillbaka!

   Radera
 3. Jag känner din trötthet ända hit ♥ Jobbigt när det tar överhanden sådär. Känner så igen det och tror liksom du att det kan ha flera orsaker. Lite som tårta på tårta-effekt. Men vet du, det vänder ju nu. För varje dag. Gör precis som skriver, fokusera på de bra sakerna, unna dej massagen och solstolen! Fånga utomhusljuset när det är möjligt. Tillåt sparlågan.
  Kram fina och keep up!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag känner att det är på G att vända. Lite mer ljus för varje dag och efter vårt sportlov brukar det kännas skillnad. Men så här trött har jag aldrig varit efter en vinter. Det får bli sparlåga denna vecka, och känna att det är ok. Tack gulliga du för dina ord.

   Radera
 4. Hundemüde ist gar nicht gut!! Jag tycker du ska unna dig på lovet att bara vara och ta det lugnt med gott samvete för det tror jag du behöver. Social hinner vara senare och när våren och sommaren kommer så kommer också energin med den! Vårt land är för mörkt, så är det bara! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nein, gar nicht! Vad skönt det var att läsa din kommentar, det känns bättre när nån annan säger att det är ok att bara ta det lugnt. Svårt när "alla andra" postar bilder från fjällen på facebook och det dåliga samvetet säger att jag "borde" vara social. Kram och tack!

   Radera
 5. Jag kan känna igen den där tröttheten men jag tyckte det vände förra veckan och hoppas det håller i sig:) Hoppas energin snart återvänder till dig och genom sparlågan kanske du ser något som du inte skulle ha sett annars!!

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande vinkling, undrar vad jag kan komma att se :-) Det var så härligt att läsa hos dig att du också känt dig trött men att det börjat vända. Det finns hopp, tack och kram!

   Radera
 6. Jag var mer trött förr, när jag jobbade heltid och var tvungen att ge mig iväg på morgonen och sedan komma hem och det redan hade mörknat, det var vedervärdigt. Då satte jag mig bara i soffan efter jag hade ätit och somnade ofta där, skittråkigt. Så är det inte längre, tack och lov. Jag är alltid ute en sväng i dagsljus och det tror jag är väldigt viktigt.

  Bilden är bara SÅ härlig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever det väldigt tydligt och jobbigt, att inte få dagsljus, och speciellt i år. Skönt att du har gjort dina förändringar och upplever det bättre. Tur man har hund i alla fall, så det blir en promenad på kvällen :-)

   Radera
 7. Har svårt för att kommentera, testar
  www.baraanna.se

  SvaraRadera
 8. Blev bara lite nyfiken på hur ni löser det med härliga hunden om dagarna? Hunddagis eller är mannen hemma en del?
  Fattar inte varför jag inte kan kommentera med mitt namn, hm....
  //www.baraanna.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever att det är rätt mycket krångel med kommentarer, både här och där. Vet inte varför!
   Hunden, han är med maken militären på jobbet på dagarna, och hemma med mig på min lediga dag. Det är många hundar med där! Det funkar fint utom när maken är borta länge eller utomlands, då får vi lite problem.

   Radera
 9. Svar
  1. Nu funkar det med ditt namn i alla fall!

   Radera