torsdag 12 december 2013

Må-gott-listan

Vad får dig att må bra? Och gör du sånt som får dig att må bra? Eller blir det mer av det andra? Gör du det roliga och härliga först när det andra är klart?

Så gjorde jag. Hade bankat i mig själv att jag skulle göra det tråkiga, alla måsten först, och sen som en belöning, fick jag göra det roliga. Om jag hann eller orkade, så klart, vilket inte alltid blev. Det fanns ju så många måsten.

Jag har den tuffa vägen fått lära mig att tänka lite mer tvärtom. Det är klart att vissa saker måste ju göras, men oftare än man tror kan man faktiskt prioritera annorlunda. För vad måste man egentligen? Äta. Sova. Gå på toa. Göra sig ren. Borsta tänderna. Och några saker till, men faktum är att man inte måste vara med på julmyset på jobbet, gå på personalfesten, baka pepparkakor, hälsa på släkten, skicka julkort, ta på sig extra saker på jobbet eller fixa present till fritidsfröknarna. Om man verkligen vill så gör man det, så klart, men de flesta måstena är självpåtagna ok. Och det gäller att lista ut vad som är ok och sånt man vill själv.

Jag trodde tills för inte längesen alls att jag faktiskt var tvungen att göra allt sånt och mycket till. Jag reflekterade inte ens, bara bockade av saker på listan, klagade och blev tröttare och tröttare. För det tar energi att göra sånt som till exempel bara är för andra, för att det ska se bra ut och för att ingen ska bli ledsen. 

Den enda man kan ta ansvar för är sig själv. Man kan vända och vrida på varenda liten sak man bara gör av vana, tänker ta på sig eller tacka ja till. Känner man att man verkligen vill eller hänger det kvar utan reflektion? Har du tackat ja till minglet utan att tänka? Gör du det för att du undrar vad de andra ska tänka om du inte går? 

Jag har inte kommit jättelångt här än, men att inte delta i julmyset i arbetslaget är en sån sak som är helt nytt för mig. Jag vill inte, orkar inte, får sätta stopp för fler aktiviteter nästa vecka. Förut hade jag gått ändå, med en känsla av att köra över mig själv i kroppen, men nu sa jag att jag inte kunde. Trots att de flesta andra ska gå. Lite obehagligt och konstigt, men det rätta. 

Du är din egen bästa vän. Du är den viktigaste personen i ditt liv. Om du tar ansvar för dig får de andra ta ansvar för sig. Ta på dig din syrmask först och hjälp sen de andra, det är ingen som tjänar på att du kroknar inombords. Och vet du, du behöver inte ens ge en orsak till varför du inte kan, hinner eller vill. Man behöver inte bortförklara sig.

Så vad får dig att skratta, njuta och vad glädjer dig, på riktigt? Älskar du att baka pepparkakor, så fine, men gör du det inte, ägna tiden åt något annat. Fundera över vad du vill göra med din tid i stället. Jag håller på att lista ut vad jag faktiskt gillar att göra, om jag nu inte ska göra allt det där jag brukade göra. På min må-gott-lista just nu finns:
göra ingenting, yoga, promenera, brottas med nioåring, bada, läsa, blogga, sjunga, spela pingis, hjälpa folk som behöver, spela spel, mysa i soffan och lite till. Vad finns på din?
 


4 kommentarer:

 1. Sara - lev livet levande12 december 2013 10:46

  På min lista finns just nu yoga (har blivit ett må-bra-i-själen-måste), barntid, bara vara själv, läsa, impromptu snabb-AW med bästa kollegorna, sitta på en stubbe i skogen.
  Men inser också att jag återigen måste börja reflektera över vad jag gör för att jag VILL och vad jag gör för att jag BORDE. Att sätta mig själv i fokus är en högaktuell fråga just nu, på många plan.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att vara medveten är nog så viktigt. Börjar man där så kanske det ger sig. Jag tror inte ens barnen är behjälpta av att man inte som förälder prioriterar sig själv.
   Kram!

   Radera
 2. Åh, hade tänkt skriva ett liknande inlägg. Nu behövs det inte ♥
  Nej, vi måste verkligen inte mycket. Och ju mer det sjunker in, desto skönare blir livet.
  Kram du fina!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får också skriva om det, det är klart!! Du är ju minst lika klok :-)

   Radera