måndag 16 december 2013

Förenkla livet

Det jag har upptäckt är att ju mer jag förenklar och tar bort, desto lättare blir allt. Ju mer man äger, desto mer tid och engagemang kräver det. Hus, bilar, prylar. Ju fler vanor och behov man lägger sig till med, desto mer tid och kraft tar det. Det har därför gällt att förenkla och sortera för mig, för oss. Jag har ganska få saker hemma som finns där och inte fyller en funktion, kan nog räkna dem på båda handens fingrar, yoga-tazzlen inräknad.

Kanske kan vi hjälpas åt med fler tips på hur man kan göra livet lite mer enkelt. Hur gör ni? Jag är jättenyfiken! Alla koncept kanske inte passar alla, men man kanske kan sno en fin-fin ide som man bara inte tänkt på!

Vi har mer och mer funderat över vad vi verkligen behöver. Vi sålde t ex vår båt för den krävde tid och engagemang, som inte vägdes upp av vad det gav. Vi har två bilar, men jag önskar att det skulle räcka med en, för två bilar kräver dubbelt underhåll och fix. 

Sen gör vi följande:

-På söndagen gör vi en matsedel för söndag till lördag.
-Vi veckohandlar på söndagen. Nästan allt utom frukt och grönt räcker hela veckan.
-Städar huset tillsammans alla tre på söndag förmiddag. V städar sitt rum och dammsuger.
-Tvättar inte lite varje dag, utan torsdag och söndag (och såklart om det är panik, en annan dag, men det är riktigt sällan).
-Skärmfritt på söndagar.
-Jag planerar min jobbvecka på söndagar, strukturerar, kollar över tider och vad jag kommer att behöva. Gör likadant med lille V:s vecka.
-Samma läggningstid varje dag, fast olika för oss alla tre. Vi läser högt för V varannan kväll, lägger inte tid på att diskutera vems tur det är.
-Jag plockar fram morgondagens kläder kvällen innan. Det stående skämtet sedan 14 år tillbaka här hemma är makens "Hmm, undrar vad jag ska ha på mig imorgon?" Måste vara skönt att vara militär.
-På söndag kväll tar vi den gigantiska tvätthögen och viker allt, pratar lite och umgås, jag och käre maken. Inte alls tråkigt.

Det framstår nu när jag sätter ord på det, som om våra söndagar är hemska, men faktum är att det är en av veckans bästa dagar! Skärmfritt kan vara den bästa regeln någonsin, och känslan på söndag kväll är oslagbar: vi har hunnit massor; umgåtts, pratat, motionerat, och dessutom planerat en ny vecka. Och skåpen är fyllda inför veckan, huset är rent och förutsättningarna för en vecka med flyt är bra. Vi gillar strukturen detta ger oss, för under veckan har vi mindre möjlighet till att hinna.

Men! Vad gör ni för att förenkla? Vad har ni för tips? Är riktigt nyfiken!

Här kommer bilder från helgen, en helg med ytterligheter: morgonmys, dansskolans avslutningssshow i Vara konserthus, solosång på luciatåget i kyrkan, alla våra söndagsrutiner och så en härlig fika på tu man hand på det. Bland annat.
2 kommentarer:

 1. Ni har ju fått till en riktigt bra söndag tycker jag. Vi är nog ganska dåliga på att ha en plan för veckan, där behöver vi bli bättre känner jag. Det beror väl antagligen lite på att jag för det mesta är hemma, så jag slänger in en maskin tvätt lite då och då, åker och handlar när det passar osv.
  Men det fungerar faktiskt bra, det liksom bara flyter på.
  Barnen går alltid och lägger sig vid samma tid, jag läser saga varje kväll, vi ligger i Frans säng och först läser jag en bok som han har valt och sedan tar vi Veras bok, en mysig stund som jag gillar. Barnens kläder plockar jag också fram kvällen innan.
  Vi har ingen planering för vad vi ska äta utan där tittar jag oftast in i frysen på morgonen och tar upp något som jag är sugen på. Önskar att vi kunde få till en veckomatsedel men det bara fungerar inte för oss, får inte till att skriva ihop någon, så vi liksom bara tar vad vi har och det fungerar det med.
  Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst men bäst jag slutar nu.
  Kram
  //bara anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har ju ni en vardagsom funkar för er och det är ju det viktigaste! Alla har vi ju olika förutsättningar. Tack för att du delade med dig!

   Radera