måndag 16 december 2013

Att ta vinter

Yogobe publicerade en tänkvärd text förra veckan. En text om att gå ner i varv på vintern, precis som naturen gör, som djuren gör. Att sova mer, minska på aktiviteterna. "Please slow down"

Och egentligen är det inte konstigt, inte svårare än så. Att lyssna på kroppen, att följa med året. Och ändå gör vi precis tvärtom på vintern. Hela december är ett race i ett förfärligt tempo. Och det är inte självklart eller lätt att avstå avslutningar, uppvisningar och luciafiranden eller tacka nej till glöggminglet eller julfesten. 

Man orkar så mycket mer på sommarhalvåret, och det är inte konstigt, med solen, växtligheten och allt som finns då. Det är nog inte meningen att vi ska orka fara runt som galningar på vintern.

Jag försöker lyssna, mer i år än någonsin tidigare. Kroppen vill ha lugn. Den vill ha mycket, mycket spicy rooibos te och den skriker efter apelsiner och citrusfrukter. Jag har ett sug efter värmande kryddor och vi har ätit grytor och soppor med ingefära, gurkmeja, chili, spiskummin, kanel, curry, linser och blomkål i som hejsan. Tror benhårt på att det kroppen skriker efter, är vad den behöver. 

Nu har jag en förkylning som knackar på dörren, och idag har jag vilat och ätit allt det ovan nämnda. Hoppas sen på det bästa, kan inte göra mer. Jag har tänkt att sakta ner den här vintern och ta det lite lugnare. Ta vinter.


13 kommentarer:

 1. Sara - lev livet levande17 december 2013 09:00

  Kloka du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur :-) Teoretiskt i alla fall!

   Radera
 2. Ta vinter!
  Vilket skönt uttryck ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lika gärna som att ta sommarlov eller semester borde man ju kunna ta vinter. Min kropp har gjort det!

   Radera
 3. Som jag håller med dig! Tänker precis som du. Och med yogan har det kommit en annan samklang både med årstid och även med månen. Vart ska det sluta :) Kram kram

  SvaraRadera
 4. Spännande! Månen har jag upplevt väldigt tydligt senaste åren, det är coola grejer, större än vi kanske förstår. Ser fram emot de andra årstiderna med nya glasögon. Kram!

  SvaraRadera
 5. Ser nu att ingen av de senaste kommentarerna jag skrivit till dig har "kommit fram"!? Konstigt, det verkade så vid båda tillfällena:o( Jag skrev i allafall att det lät som en utmärkt idé, att ta vinter! Det borde man verkligen göra så snart julen har passerat för innan dess hinner jag inte hur gärna jag än skulle vilja :o)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, konstigt! Tekniken, du vet...
   Du får ta vinter lite tidigare nästa vinter då, för kanske är det runt julen man borde ta som allra mest vinter ;-) Kram!

   Radera
  2. Jo, jag vet. Och det känns i kroppen nu. Kram

   Radera
 6. Jag blev bjuden på ett underbart roiboos te för ett tag sen. Det var löste och jag är lite för lat för löste. Men här fick jag bra tips. Ska genast inhandlas! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är supergott, jag lovar! Kram!

   Radera
 7. Så sant,härligt uttryck!! Ta vinter!! Har inte sett roiboos i yogite måste jag leta på.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är beroendeframkallande så här års. Hoppas du hittar det! Kram!

   Radera