tisdag 1 april 2014

Skönligheter

Ja, det här med skönhet är ju inte så där jätteviktigt för mig längre. Jag ser ut som jag gör och det är bra så, ungefär. Lite fåfäng kan jag väl vara men det viktigaste är nog hur jag känner mig. Känns allt bra, så syns det. Ni vet, bästa känslan är när man fått en timme för sig själv i badrummet och fixat lite med sig själv.

Med åren har jag dragit ner på skönhetsprodukterna och letat mig mot produkter utan SLS och parabener. Parabener används som konserveringsmedel och tros vara hormonstörande. Närmast kroppen och främst i produkter som tränger in i huden, vill jag inte ha saker som t ex är hormonstörande eller cancerogena. I början var det lite krångligt, men sen läran sig med tiden vilka produkter som är bra och vilka som inte är det. Man får ju också sina favoriter som funkar.

När det gäller håret har jag länge varit sugen på att gå över helt till balsammetoden, men sen är jag lite bekväm och orkar inte köra fullt ut. Jag är superimponerad av alla som håller på med no poo-metoden, men det kommer inte att hända hemma hos mig. Så jag håller mig till schampon och balsam utan SLS. SLS finns i både schampon och tandkräm och har till uppgift att löddra. Schampon  och tandkrämer utan SLS löddrar lite mindre, men det känns ok. Och jag tvättar håret sällan, var fjärde dag, så det blir inte så mycket schampo. Efter hårtvätt använder jag arganolja, också från Organix. Jag är en riktig torris och behöver mycket fukt och olja. Detta är min ständiga följeslagare:


Ansiktskrämer har jag helt slutat med, hudkrämer likaså. Förra året när vi var i USA tog mina krämer slut, och vi hade köpt ekologiskt kokosfett att steka i. Så jag tog lite både till kropp och ansikte, och sedan den dagen är det det enda jag använder. Det passar min torra hy perfekt!

Efter att ha haft en stor burk med kokosfett stående i badrumsskåpet, och på resan, kom jag på den geniala idén att lägga över lite fett i en söt liten plastburk (min är söt som socker, i hjärtansform från Rice), som är mycket lättare att hantera. Jag brukar köpa ekologiskt kokosfett från Bodystore, 46 kr. Det räcker i kanske 4 månader eller så. Billigt, eller vad?

 +

Jag är ju en badjunkie, och badar ett par gånger i veckan. Då brukar jag droppa i några droppar mandelolja eller lägger i lite kokosfett, så är man mjuk och smord och klar när man kommer upp. Och dessutom har jag alltid någon deciliter epsomsalt i. Epsomsalt är fantastiskt på så många sätt, det tillför kroppen magnesium snabbt, lindrar ömma muskler och driver bort gifter i kroppen, men kan också användas i trädgården. Jag använder det också i fotbadet. Läs om det, vet jag!

Ibland, när jag känner mig alltför risig i ansiktet, finns det en dunderkur jag brukar göra. Krossa en aspirin-brustablett med lite citronsaft och blanda med honung. Gegga på ansiktet och låt sitta en 10-15 minuter. Det är värsta mirakelprodukten, jag lovar!

Bästa kroppspeelingen gör jag av strösocker blandat med en olja, t ex rapsolja. Då behöver man inte smörja in sig sen, och blir len som en baby.

Ibland, om jag vill skämma bort fötterna ordentligt, brukar jag efter fotbadet eller badet, smörja med den dunderhärliga och ok krämen från Burts Bees. Produkterna därifrån är baserade på bivax, även om de inte är helt och hållet ekologiska. Men ibland så. Kokoskrämen doftar ljuvligt av kokos och är så där lyxigt tjock så man känner sig härlig i hela kroppen efteråt.



Något som är riktigt svårt när det gäller kroppsvänliga och miljövänliga produkter är verkligen deo. Inte många produkter håller en helt doftfri från morgon till kväll, om de inte innehåller alumimiumklorid och andra läskigheter. Saker som går rakt in i porerna, och ut i kroppen. Aluminiumklorid sägs också kunna bidra till bl a bröstcancer. Så jag gör än så länge en kompromiss. Mina tre lediga dagar i veckan använder jag Eco Cosmetics deo utan aluminiumklorid, och denna tycker jag är bäst av alla jag testat, bättre än Rosendeon t ex. Men smaken är väl som baken. De fyra andra dagarna i veckan använder jag fortfarande ful-deo som håller mig luktfri hela dagen. När man som jag jobbar som högstadielärare vore det en mardröm att få ett öknamn som har något med kroppsodörer att göra...


Det här med produkter som är snälla mot kroppen och miljön är viktigt för mig, men ibland blir man hemmablind och kör på det gamma vanliga. Jag tar tacksamt emot tips på bra produkter ni använder! 

23 kommentarer:

  1. Kokosolja! Jag är storkonsument, både i köket och i badrummet. Köper Kung Markattas på ICA och har för närvarande en burk i köket, en i badrummet och en på jobbet. Älskar det!!
    Burts Bees använder jag på läpparna, och vintertid när det är riktigt torrt har de en kräm som jag tror heter Miracle cream, som är fantastisk!
    I duschen anänder jag Urtekrams schampoo och tvål, båda fria från SLS och annat skit, räcker i evigheter!
    Även under armarna kör jag med Urtekrams deodorant, den med rosdoft är favoriten. Tycker att det fungerar riktigt bra, har till och med frågat kollegorna och de ger tummen upp! Men visst är det så att de inte funkar riktigt lika bra som de "giftiga", men det är nog ganska mycket en vanesak med.
    Kör även med Urtekrams flourfria tandkräm till mig själv och Villemo. De är jättebra!
    De få gånger jag använder parfym har jag hittat underbara dofter från Green Love, svenskt företag som gör ekologiska dofter. Ljuvliga!
    Gör sällan ansiktsmask och kroppsskrubb, men nu blev jag lite inspirerad och ska nog köra en riktig egenvårddag i helgen! Tack för tipsen!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för alla dina tips!! Ja, att man inte upptäckte kokosfett tidigare, vilken universalprodukt! Läste på innerstrengthblog om att oljegurgla munnen för vitare tänder och bättre munhälsa. Urtekram är ju toppen både för miljön och plånboken. V använder schampo och balsam därifrån och vi har alltid handtvålen hemma. Fluorfri tandkräm har jag varit inne och nosat på, men kommit så långt som SLS-fri tandkräm till mig och V. Den gamle maken bryr sig inte alls ;-)

      Radera
    2. haha, nä - jag kan tänka mig att den gamle maken inte bryr sig! bikarbonat är ju också en sån där dunderuniversalprodukt. Gurglar med det när jag får halsont; bra mot huvudvärk och att ha i badvattnet; oslagbar vid badrumsstäd, för vitare tvätt när man använder tvättnötter. Listan är ju oändlig!

      Radera
    3. Ja, bikarbonat, ja! Det är ju också fantastiskt, och så billigt och enkelt! Gurglat med det har jag aldrig gjort, måste testa nästa halsont!

      Radera
  2. Detdär med deo...! Jag har alltid, alltid haft världens problem med den. Under många år körde jag förstås med de "vanliga dödliga sorterna", med aluminiumklorid och hela baletten - hade ju ingen aning om att det kunde vara skadligt på nåt sätt. Jag är rätt bra på att svettas och det tog bra många år innan jag insåg att det ÄR ju inte svetten i sig som luktar, utan huden, kläderna... När jag började använda ekologiska deos så var det verkligen ingen skön övergång, jag tvättade mej flera gånger om dagen och blev våldsamt irriterad i armhålan, men inte av tvätten utan mest av de eteriska oljorna (tror jag). Har sen förstått att när man slutar med alu.kl.deosarna så kan det vara som att ömsa skinn, bokstavligen.

    Tyckte inte att ekodeosarna höll måttet. Heller.
    Men så vågade (!) jag pröva mineralsten och trodde inte att det skulle funka, men det gjorde det! Har använt i över ett år nu och är fortfarande nyfrälst. Luktar. Aldrig. Svett. Längre. !!! Jag som alltid gått omkring och angstat för det! De gånger jag har luktkänningar så sitter det i kläderna, never i själva armhålan!

    Det är denna jag använder:
    https://www.dermoshop.com/se/products/3582-mineral-deo-stick?r=/q/mineral

    Jisses, nu fick du världens utläggning om min armhåla :D
    Kram, som plåster på såren ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det funkar, alltså!! Jag har som du, varit skeptisk, men det är väl värt att prova, för just deon är hemsk, tycker jag. Det går raka vägen in i kroppen och det säger sig självt att det inte är sunt att doftkörtlarna täpps för i 24 eller 48 timmar. Det var så intressant att läsa om dina armhålor, så ;-) Tack och kram!

      Radera
    2. Funkar på mannen (han hade inget val när hans vanliga deo var slut och han inte är den som åker extra in till stan för att köpa ny, haha. Det enda som fanns i skåpet var mineralsten!) och även på dottern, ävenom tonårssvetten tar sig igenom en del dagar, men det kan man ju inte haka upp sig på. INGET klarar av den svetten ;)

      Radera
    3. Så där, hemklickat och klart! Tack för tipset, ska bli kul att se hur det funkar!

      Radera
  3. Håller med dig om det du skriver i allt! Kokosfett är dunder. Köper mina schampon i Indien :) Lite väl långt när de tar slut, ska testa Urtekrams som någon skriver om här ovan. Deo, ingen stor grej för mig. är jag ledig har jag ingen alls, det funkar fint. Vet jag att jag kommer att svettas använder jag precis den du har på bild och den funkar finfint. Kram och tack för ett innehållsrikt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kokosfett är verkligen en allroundprodukt! Både i matlagningen och i skönhetsvården. Urtekram är ju också verkligen ett supermärke, både billigt och vänligt för kropp och plånbok. Och hos oss finns det till och med på coop, så lättillgängligt! Måste vara krångligt att få tag på schampo för dig, mina köper jag i USA och jag brukar bunkra ordentligt när jag åker ;-)

      Radera
  4. Jag är helt inne på din linje, jag är noga med vad jag smörjer in mig med. Tack för alla dina tips! Jag smörjer mig med olja både i ansiktet och på kroppen nu för tiden. Schampo tycker jag är jättesvårt att hitta något bra, håller på att prova mig fram.
    Jag tycker du är jättevacker, helt ärligt.
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Anna, vad snäll du är! Det är så bra med bilder i bloggen för man kan fixa till dem och bara lägga ut de riktigt fördelaktiga ;-)
      Ja, tänk om man hade kommit på det här tidigare med vad man smörjer in sig med. Tänk alla år jag har smetat på massor av kemikalier. Försöker i alla fall se till att sonen inte behöver använda otäcka saker, känns som mitt ansvar. Kram på dig!

      Radera
  5. Tack för intressant läsning, jag använder kokosolja att smörja mig med, men inte i ansiktet, deo har jag en från Eilas med alun den fungerar, men schampo får jag inte riktigt till, vi är ju fyra tjejer i familjen med långt hår och Urtekrams balsam fungerade inte för oss.. och vill inte lägga en förmögenhet för tjejerna doserar gärna rikligt... Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, just det, en del tål inte fettet i ansiktet. Eilas produkter tycker jag är bra med! V har Urtekrams balsam och det är inte det bästa men det är ändå ok. Förstår att ni får lite problem med schampo, för är man så många som ni går det åt en del... och bra schampo är ju riktigt dyrt! Kram!

      Radera
  6. Så mycket bra tips! Försöker också vara medveten om vad vi använder för produkter och det resulterade för mig i att jag började som återförsäljare för Forever livings aloe verabaserade produkter. Har inte hunnit prova på allt än men det jag har fungerar bra. Deon är utan alumnium, har ingen direkt doft utan är neutral. Tandkrämen är utan flor och den gillar jag verkligen.
    Vill du veta mer så gå in på Forever livings hemsida.
    Kram Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Forever living ska jag kolla in, tack för tipset! Kram!

      Radera
  7. Tack för det här inlägget! Jag är värdelös på sånt här och har fått massor av tips! Dock är det ett gissel med deo. har provat alla möjliga samt att vara utan(!! funkade INTE) men tyvärr är det bara Rexona deo som funkar för mig. Då luktar jag ingenting. men man kan ju göra som du säger, välja efter när man är ledig.......... Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är riktigt svårt med deo! Men samtidigt vill jag inte riktigt ge mig, för är det något som är dåligt så är det det. Man (jag) fortsätter leta efter något som passar, för numera finns det ju så mycket mer produkter än bara för ett par år sen. Kram!

      Radera
  8. Hjälp vad många bra tips! Tack! Jag brukar smeta in mig med kaffesump då och då i duschen. Peelar och återfuktar bra och man blir len som en barnrumpa efteråt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett gammalt alias fick jag visst också bli :)

      Radera
    2. Kaffesump! Det måste jag ju resta, tack!

      Radera
  9. Hjälp vad många bra tips! Tack! Jag brukar smeta in mig med kaffesump då och då i duschen. Peelar och återfuktar bra och man blir len som en barnrumpa efteråt :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gammalt alias fick jag visst också bli :)

      Radera