tisdag 4 mars 2014

Träna med barn!

Vi har rörelse kopplad till veckopengen, så att de dagar det inte är någon idrott i skolan eller någon fysisk aktivitet, så ska det helst vara någon form av rörelse. Det kan vara en promenad tillsammans, en cykeltur, kickbike-tur, geocaching, styrketräning, jogging, yoga eller annan träning. Det kanske låter som om vi är stenhårda, men jag försäkrar att det låter värre än vad det är. Det rör sig om ytterst milda träningsformer och får inte inkräkta på lek med kompisar. Eftersom både jag och maken älskar träning och uteliv vill vi gärna föra detta vidare. Att det ska synas hur härligt det är att använda kroppen, att kroppen är gjord för rörelse. Att man ofta kan cykla eller gå dit man ska, att man inte rent slentrianmässigt tar bilen. Att man varvar vardagsmotion med annat. Att prova olika saker tills man hittar sånt man gillar. Att frisk luft är härligt.

Vissa dagar går det bara inte rent praktiskt i vardagen, men ofta gör det ju det. Och nu, efterson sonen ska bestiga Kebnekaise i sommar med sin Lufsargrupp, finns det en riktigt bra morot till träningen. Bäst att smida lite extra medan järnet är varmt!

Idag hade jag planerat jogging i lilla spåret för oss, men vi fick kompromissa lite, och detta blev vad vi gjorde i trädgården i stället:

Uppvärmning: följa John i ca 7 minuter (vi turades om och sprang bl a baklänges, gjorde hoppsasteg, joggade, knasade oss)

1 min var av följande:

Grodhopp
Stå på händer
Knäböj
Planka
Kliva upp och ner för parkbänk
Utfallssteg

15 sekunders paus mellan varje övning. Vi vilade två minuter och körde ett varv till. Båda var nöjda och trötta efter! Ett tips är att använda en gratis-tabata-timer, och programmera in allt så man slipper tänka på att kolla tiden, bara lyssna på signalen som ljuder. Jag använder appen Easy Tabata. 

Plankan

10 kommentarer:

 1. Mera sånt! Lekfull rörelse, frisk luft och säkerligen ett och annat skönt skratt!
  Kram så roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hjälper helt klart till att man får vara lite knasig, att leka apa på cykelvägen när alla åker hem från jobbet hjälper en att vara sig själv för en stund :-)

   Radera
 2. Härligt att ni är ute tillsammans och vilket bra initiativ! Mina stortjejer får jag mer uppmana att det det lugnt och äta ordentligt med alla deras träningar. Så glad att min minsting går på Ur och Skur där de är ute varje dag och ofta äter ute också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så klart att vissa barn får man hejda lite ;-) och vissa får man uppmuntra. Ur och skur måste vara jättebra, det drömde vi också om!

   Radera
 3. Vilken fantastisk idé! Den tänker jag nog låna när det blir dags för veckopeng här. Det är ju så viktigt att få in rörelse i vardagen! A brukar ibland hänga med mig på en liten springtur runt kvarteret innan jag sticker iväg, och han två kompisar tvärs över vägen som älskar att vara ute och leka. Tack för tipset!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är ganska ny idén. I vår kommun får alla barn ipads från f-klass eller fyran och uppåt och det blir väldigt mycket skärm... Att ha kompisar som gillar att vara ute är ju grymt! Var glad för det!

   Radera
 4. Verkligen ett jättebra sätt att röra sig på och ha roligt! Jag har tack-å-lov en väldigt rörlig kille som jag också är med i allt då han har behov av tillsyn, kan lugnt säga att HAN håller igång mig.. ;)

  SvaraRadera
 5. Man får se det som tid man är tillsammans, då man också kan prata och skratta lite samtidigt. Snart nog kommer den tiden vara förbi!

  SvaraRadera
 6. Det låter riktigt skoj! Härligt att göra sådant tillsammans :). /Jennifer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är win-win :-) Man är tillsammans och båda blir vältränade och får frisk luft!

   Radera