tisdag 12 augusti 2014

Jag hjärta augusti

Det är något visst med augusti. Känslan av nystart, att det nya året börjar, ännu mer än i januari.

Kommer ni ihåg känslan under skolåren när det närmade sig hösttermin? Man fick kanske köpa några nya kläder, en ny ryggsäck, papper till böckerna, fina pennor och suddgummin. Kanske är det för att jag fortfarande befinner mig i skolans värld som jag upplever augusti som årets stora nystart.

Just nu pågår bland annat planering för höstens mat. Jag är jätteinspirerad efter att ha fått hem boken Råsmart familj, som handlar om rena råvaror och enkelhet i tillvaron för att må optimalt. Inga konstigheter, utan mer bara lite nya tips till hur vi annars tänker, äter och lever. Ibland kör man fast och efter sommaren kan det vara skönt att starta om med lite andra matvanor än grillat och sallader. Min kropp skriker efter rena råvaror, avskalat och enkelt.


I höst tänker jag underlätta ännu mer för mig själv genom att varje vecka köra plåtar med färsbiffar, lax eller kyckling i ugnen. Dessutom hacka och förbereda grönsaker som finns redo att bara ätas eller tillagas under veckan. Att också göra en större sats med quinoa, potatis, tabbouleh eller något liknande, som finns redo i kylen att bara plockas fram. Jag har redan tjuvstartat hösten genom att börja pressa juicer igen och återuppliva mina gamla "chokladbollar" proppfulla med nyttiga fetter och vitaminer. Ett av mina mål i höst är att se om det blir skillnad i mitt mående och ork den här gången, efter att bebisen föds. Förra gången var jag plufsig och seg och drabbades av förlossningsdepression.

Vi planerar scheman, utifrån jobb, fritids och aktiviteter, och jag gillar det verkligen! Att få styra upp, få lite fasta ramar att förhålla mig till. Sommar i all ära, men det är inte dumt med rutiner heller. Jag gillar kalendrar och scheman, ordning och reda!

När det gäller träning vill jag inte planera något för hösten. Det kan bli lite hur som helst har jag lärt mig och eftersom jag ska göra ett planerat kejsarsnitt vet jag inte hur kroppen kommer att kännas efter förlossningen. Och oavsett hur mycket jag läser på om det kan min upplevelse och tid efter bli helt olik någon annans. Jag hoppas på att känna att jag får min kropp tillbaka i alla fall så att jag kan promenera och börja bygga upp kroppen försiktigt igen, men jag räknar med att det tar ett år innan jag är tillbaka i normalläge igen.

Augusti betyder verkligen nytt år för mig. Nytt kapitel, nya möjligheter. Fast utan det där nyårslöftet som aldrig hålls ändå i januari. I augusti är jag fylld av energi från sommaren och har alla möjligheter att få den höst (eller det år) som jag vill ha.
10 kommentarer:

 1. Spännande höst. Känns tryggt att läsa hos dej, du boar dej och landar inför det som komma skall. Kramkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar ju höst som du vet :-) Det är då jag landar och mår som bäst. Och tänk vad som komma skall... Kram!!

   Radera
 2. Vilken energi! Själv har jag inte känt av någon nystart i augusti men kanske kommer senare när det blir mer höst. Nu är jag lite inne på att äta rawfood luncher. Kul att planera och tänka mat igen. Råsmart boken har jag läst tidigare och laga större mängder och därmed kunna laga mat snabbt är en så bra ide, bara jag kommer till skott.. Fin inspiration här! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också sugen på mer rawfood, åter till det fräscha och lätta. Och visst är det kul att planera mat igen, har varit så trött på det ett tag. Råsmart boken är verkligen jättebra inspiration! Kram!!

   Radera
 3. Jag gillar den här tiden med, särskilt september och halva oktober. Skänk gärna lite av din inspiration till mig när det gäller matlagning, jag behöver det.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att du har mycket annat att tänka på nu än matlagning, Anna! Just nu är jag inne på att tänka på en proteinkälla som färs, kyckling eller lax, laga i stort format och sen göra en jättesats av t ex matig sallad, kokt potatis som kan användas på olika sätt, ugnsrostade grönsaker etc etc. Enkelt och smart! Kram!

   Radera
 4. Jag är också en höstmänniska, det är så härligt att allt ligger framför oss. Kram och ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det härligt med allt det där som kommer. Regn, rusk och rutiner :-) Kram och härligt att du kom hem ordentligt!

   Radera
 5. Jag gillar alla årstider fast just november och mars skulle jag kunna göra om lite. När solen har gassat hela sommaren är det ju fantastiskt med klar, skön luft, tjocktröjor, mysfilt och tända ljus. Och känslan av att något nytt börjar då, den har jag också:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att faktiskt gilla alla årstider! Och egentligen är det ju en nystart varje årstid, det kan vara något av det bästa med Sverige!

   Radera