fredag 12 september 2014

Alltid på min lista

Blev utmanad av Nina och såg genast chansen att få ett legitimt skäl att göra en helt ångestfri lista.  Älskar ju listor!

Jag veckohandlar varje söndag och ibland får jag komplettera med något färskt under veckan, då det inte alltid håller sig fräscht om vi ska äta det på helgen veckan efter. Eller för att jag glömmer något... För några år sedan gjorde jag ett word-dokument med det vi brukar handla mest, och den listan brukar jag förändra då och då, i takt med att våra matvanor ändras. Sen kopierar jag den i massa ex och hänger i köket, och så är det lätt att bara kryssa i vad som tar slut och behöver köpas. Om du vill göra din egen tar det bara en stund en enda gång, eller så hör du av dig till mig så mailar jag min till dig, att göra om så den passar dig.



Anyway. Vad som alltid handlas mest av i vårt hushåll är:

1. Frukt. Det blir nog två påsar ekologiska bananer varje vecka. Skulle aldrig gå tillbaka till att köpa besprutade bananer igen. Smaken är inte samma och jag bara tänker på allt elände bakom. Äpplen eftersom vi har en liten äpploman hemma. Clementiner, apelsiner, päron, kiwi, nektariner, mango, ja, resten varierar, men jag tycker aldrig att frukten räcker hela veckan. Och frysta bär blir det en hel del av också, mest jordgubbar, hallon, blåbär och mango.

2. Ägg. Två flak med ägg varje vecka. Jo, det är sant. Och jag skäms jättemycket för att säga det, men  det funkar inte att alltid köpa ekologiskt, det är sån otrolig prisskillnad när man köper såna mängder som vi gör. För att skämmas lite mindre köper jag ibland en ekologisk förpackning och en vanlig, eller så köper jag lokala ägg.

3. Grönsaker: tomater, spenat eller sallad, squasch, broccoli, potatis, avocado, morötter, sötpotatis, gurka, lök är sånt som jag handlar nästan varje vecka. Då är det jobbigt att köra självscanning... Det blir också en hel del frysta grönsaker, bra att ha hemma i nödfall när det ska gå snabbt. Tack och lov gillar hela familjen grönsaker.

4. Bröd. Oftast det grövre brödet och där är vi periodare. Rågmust, Rallarhalvor, Rågform, Knäckebröd, Grov Wasa toast. I perioder äter jag inte mycket bröd, men vi är fler i familjen.

5. Yoghurt.  Vi har en liten storkonsument av yoghurt hemma, och just nu äter jag och maken också yoghurt, det ska helst vara ej för söt vaniljyoghurt och jag äter den helst med valnötter i.

Nu är veckan snart slut... Bara lite frukt kvar.

Kvalar egentligen också in på listan: keso, havregryn, kaffe, nötter och frön. Och så klart proteinkällor som lax, färs och kyckling. Alltid, varje vecka av det.

Mina matvanor ser ju lite annorlunda ut nu än när jag inte är gravid. Nu får jag mer äta det som går, som yoghurt, till exempel. Det äter jag inte så mycket av annars.

9 kommentarer:

  1. Vilken effektiv lista! Imponerad! Jag har ett magnetblock på kylskåpet där jag skriver upp direkt när något är/håller på att ta slut. På så sätt är den alltid aktuell och jag har inga särskilda dagar för handling, det blir några gånger varje vecka. Har inte långt till affär heller. Nu ska jag försöka skapa lite rutiner, lite nytt, nu är det jag själv som åter ska tänka på allt och mitt system kokar över då och då. Lösningen är MatHem, alldeles utmärkt för mig att få varorna levererade till dörren, särskilt tunga saker.
    Det verkar som om våra listor innehåller väldigt lika varor. Jag själv äter inte bröd, pasta och ris, tar en skvätt laktosfri mjölk i kaffet, men äter ost, min mage behöver lite extra hänsyn. Äter jag en slags GI-kost så mår hela kroppen bra, sover bättre, starkare muskler, glad. Fast som sagt, nu är det annorlunda, tar varje stund som den är och förväntar mig inget, bara att ta mig framåt litegrann. Det blir bättre..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Effektiv var mitt gamla mellannamn :-) Nu försöker jag hålla nere ambitionerna lite grann. MatHem verkar jättebra, skulle vara något för mig! Men jag bor ju i en småstad i Skaraborg och där finns inga såna möjligheter... Ja, men jag förstår, just nu har du annat än maten att fokusera på, men så småningom så. Kram!

      Radera
  2. Bugar för veckohandlingen! Det är inte många gånger jag/vi lyckats med det. Det funkar helt enkelt inte för oss. Jag jobbar mitt i samhället och brukar handlar för 1-3 dagar på lunchen och det har visat sig funkar bäst och vara mest ekonomiskt för oss. Jag avskyr att sätta tid på att handla på min fritid, haha, så jag avgudar möjligheten att göra det på lunchen!

    Så intressant att få kika in i andras kök, tack :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla gör vi olika och toppen att det funkar för dig! Själv har jag ingen sån lunch att jag hinner annat än att slänga i mig mat och om jag har tur, gå på toa... Tack för utmaningen, glömde skicka vidare, sorry :-)

      Radera
  3. Spännande att kika in hos varandra även här :) När man är gravid så gäller andra regler, ät och må gott min vän! kram kram

    SvaraRadera
  4. Vilken fantastisk idé med inköpslistan! Varför har jag inte kommit på detta själv(?), "skriva-list-fanatiker" som jag är. Årets bästa tips! Jag tackar & niger! :-)
    Och kanske ska passa på att presentera mig - Carina heter jag. Du har säkert "sett" mig hos Nina, Annika och Ulrika någon gång.
    Väl Mött!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tacket :-) Kul att kunna tipsa någon!
      Vet du, jag läser hos dig också, har bara inte kommenterat (tror jag?) Tycker det är jättespännande att läsa om din resa med nya utbildningen, och det andra också så klart!

      Radera
    2. Ja det var jättebra! Jag blir alltid så stressad av att skriva inköpslista. Nu behöver jag bara bocka i det som behövs. Perfekt! :-)
      Vad skoj att du läser hos mig. Då vet jag vem en av mina "hemliga" följare är i alla fall. ;-)
      Förstår att du går i väntans tider och att det snart är dags. Så underbart med ett nytt litet liv! Minns den tiden med både glädje och skräck. Skulle vilja uppleva det igen med den erfarenhet jag har nu. Då hade jag knappt ens hållit i en bebis.
      Säger lycka till redan nu, vet ju inte när det är dags. Nu följer jag dig även på bloglovin så jag inte missar något. :-)

      Radera