lördag 26 september 2015

Vill du börja meditera?

För tre år sedan hade jag aldrig mediterat. Det var ju jätteflummigt, tyckte jag då. Men så blev jag sjukskriven för utmattning för två år sedan och kan minnas exakt när jag förstod och kände med hela kroppen att jag behövde ta till meditationen. Varför vet jag inte. Sedan dess har jag mediterat ofta och senaste året exakt varje dag. För mig är meditationen en enkel stund på dagen, helst på morgonen. Meditation är för mig att hitta små glapp emellan alla tankar som flyger förbi hela dagen. Det är en liten stund bara för mig. Morgonmeditationen styr min dag och jag kan bestämma hur dagen ska bli. Det är som att äta frukost, klä på mig eller bortsta tänderna, och de sakerna skulle jag ju inte strunta i. Inte meditationen heller.

Men hur gör man då? Jag vet att många vill, men inte vet hur man ska starta. Många har inte ens provat att sitta stilla och blunda utan att hålla på med något annat. Många tycker det är svårt att hitta en rutin. Det tyckte jag med, men det är lätt om man börjar mycket enkelt och inte ställer för höga krav på sig själv. Krav och meditation går inte ihop.

1. För att smygstarta in i det, prova en app. En lättsam, guidad app. Jag började med Headspace (på engelska, den är enkel med kroppsscanning vilket kan vara enkelt i början och inte så flummigt). Jag har testat apparna Pausa, Mindfulness 1 och 2 och andra gratisvarianter som har guidade meditationer i olika många minuter. Testa dig fram tills du hittar något som fungerar för dig. Jag är lite känslig för röster eller bakgrundsmusik, det måste vara rätt.


2. På nätet finns jättemycket bra och gratis. Googla tills du hittar något som känns rätt för dig. Eller om du använder yogobe.se, balansonline.se, yogaforalla.se eller andra sidor på nätet, så finns det där. Innerstrengthblog har en bra guidad meditation. När jag har googlat på meditation (morning meditation) har jag hittat och använt följande senaste tiden:

Den sex minuters meditation jag gjort varje morgon sen i somras är denna (australiensiska Suzanne Kempken som guidar en till en positiv start på dagen):


Jag har också testat hennes "Boost your confidence" nu när min person fått sig en törn på jobbet:


3. När du känner dig redo, prova att ställa klockan i mobilen på några minuter. Sätt dig där du får vara ifred, med ryggen rak, blunda och bara sitt. När tankarna flyger igenom huvudet, sänd dem bara iväg och fokusera på att bara sitta. Tänk inte att du måste vara helt tom i huvudet, det stressar bara. Jag är glad om jag får luckor på några sekunder då jag inte tänker på en massa saker. Ta tankarna bara lugnt tillbaka till just ingenting, lägg ingen värdering i det.

Om du vill få in en bra rutin, välj en tidpunkt som är ungefär samma varje dag. Håll dig till den och låt inget annat komma emellan. Hitta gärna en plats, kudde eller matta att sitta på, som är samma varje dag.

Jag läste så jättebra hos Igor Ardoris om meditation, läs, det är kort och koncist!

Och det här med meditation är ju helt utan prestationskrav. Tänk inte att du ska sitta stilla i komplicerade meditationer a la 60 minuter sju dagar i veckan, för då kommer du att misslyckas. Tänk att det är för att stilla tankarna några minuter varje dag. Några minuter som bara är för dig och ingen annan. Om och när du blir redo så finns det en hel värld av längre meditationer att prova. Och vet du, meditation kan förändra ditt liv...

Sist men inte minst var det roligt att över 20 personer ville vara med och tävla om linnet i förra inlägget. Grattis Märta som vann!! 


Bilder från Google12 kommentarer:

 1. Men vilket bra inlägg, gav mig än mer lördagspepp :). Håller verkligen med dig om att man ska börja på en låg nivå, det är på så sätt jag äntligen har kommit igång. Och nu känns det faktiskt litegranna som att jag faktiskt kommer kunna hålla igång detta.
  Älskar förresten bilderna/videos/länken :).

  Hoppas du har en lugn och skön lördag.

  Kram!
  Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, heja!! Jag tänkte mycket på dig när jag skrev, alla kan komma igång! Snart kanske du tipsar mig om bra meditationer. Jättetråkigt att vi fick ställa in i helgen men nu börjar jag så sakteliga bli frisk igen. En annan gång! Kram!

   Radera
 2. Härligt med meditationspepp. Jag brukar kalla guidade meditationer för avslappning och de där man bara är stilla eller använder tekniker för meditation men det kanske är dumt. Ska prova länkarna när tid ges och när jag hittar några hörlurar, blir galen på att tonåringarna tar alla hörlurar och tappar bort dem.. hi hi .. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet inte så noga vad jag kallar det :-) Jag har senaste tiden haft jättemycket hjälp av dessa guidade meditationerna, men smaken och behoven är ju olika. Hoppas på tips från dig om du gör något bra (kanske hjärt-chakra-meditaiton??) Kram !

   Radera
 3. Exakt! Börja i det lilla, ta hjälp av tekniken, gör det på sitt eget sätt. Finns inga fel, finns bara en början på något livsomvälvande!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men visst! Om man kan känna att man inte kan göra fel, då blir det så mycket lättare att börja. Och sen, då ligger hela världen öppen för en.... Kram!

   Radera
 4. Superbra meditationstips! Jag har inte riktigt fått in en bra morgonrutin men vi har faktiskt ett mindfulnessrum på jobbet så det kan jag ju faktiskt börja använda. Krsm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Men, åh, ett mindfulnessrum på jobbet, vilken lyx!! Börja använd bums! Kram

   Radera
 5. Tack! Både för fint linne och meditationstips :-)

  SvaraRadera
 6. Vilket bra inlägg! Jag har tänkt tanken på meditation men liksom aldrig kommit till skott! Tror det kan vara dags nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! När du börjar tänka tanken är det nog dags :-) Testa, det är underbart (och kan förändra ditt liv)!

   Radera