onsdag 21 januari 2015

Se till sitt egentliga behov

Den här månaden har yogobe fokus på närvaro på yogamattan. Den här veckan i temat handlar om att skala bort det man vill göra på mattan och i stället göra det ens kropp behöver. "Att låta sig bli uttråkad. Ställa sig på mattan utan yttre stimuli, utan att välja det där enkla eller lekfulla flödet eller den där euforiska musiken eller idéen om den perfekta yoga outfiten/posen (eller vad man nu går igång på och inte heller följa de sekvenser man vill utan snarare följa klasser som ens kropp behöver. Utmana sitt psyke och se till sina egentliga behov. " 

Och ord som jag läst på facebook och instagram har också samma tema, att den yogapose man ogillar mest, är den man behöver bäst. Tänkte på det idag när jag hade barnvakt en liten stund och fick en liiten stund yoga. Huvudet sa att jag borde fokusera på ryggen eftersom jag burit barn hela dagen, men ögonen gick hela tiden till övningen "Långa djupa andetag i 5 minuter", så jag valde den. Det var  långa 5 minuter, ögonen ville inte stängas och tankarna snurrade, men efteråt visste jag att jag gjort rätt val. Jag kände mig lugn och avslappnad och kunde göra en ryggflexövning.

Just det här temat träffade så rätt. Hur många gånger har jag (och säkert du också) inte gått till träningen eller yogan och gjort ett pass jag bestämt innan, och så har det känts så fel men man har kört på ändå, just för att man bestämt, och "all träning är bra träning", men är det verkligen så? Man känner så skillnaden mellan de gånger man lyssnar inåt. 

Som härom dagen då jag bestämt mig för att träna ett styrkepass på kvällen. Maken löste av mig när han kom hem och jag var på väg att byta om, men allt kändes så fel. Det hade varit en lång dag, jag vr trött, hade ont i kroppen och hade redan promenerat en timme under dagen. Kroppen skrek "stopp!!" och den gången lyssnade jag, tappade upp ett bad med epsomsalt i stället, precis vad jag behövde. Förr i tiden hade jag tränat på ändå, med en stickig och arg känsla i kroppen, och träningen hade blivit dålig. Likadant kan det ju vara med yogan. Att man bestämt sig för ett visst yogapass och så känns det så fel, men man kör ändå. Det är väl också lite grann av det där "borde" och "måste"-tänket som ligger i bakhuvudet.

Den senaste veckan har jag varit rätt ledbruten i kroppen, av trötthet, av träning, promenader och förmodligen av hormoner från graviditeten som finns kvar i kroppen. Varje kväll när maken kommit hem har jag fått chansen att få en stund på mattan och just nu använder jag mig av balansonline.se. Det är så bra för mig nu! Jag har verkligen aktivt tränat på det här att känna efter vad jag behöver, och på balansonline är det som en godisaffär, där man kan bläddra bland de enskilda övningarna. Jag har försökt att bara känna och inte tänka någonting, och det går! Jag börjar lära mig skillnaden mellan vad huvudet säger och vad hjärtat och kroppen säger. 


Skillnaden är milsvid när man gör det man verkligen behöver. Och just nu för mig är det mycket andning, ryggflexar, framåtböjningar och bröstöppnare. Och när det gäller träning är det träning på min kropps och inte mitt huvuds villkor som gäller. Jag tänker också mycket på vad Ulrika skrivit mycket om på senaste tiden, hur det känns när man utmanar sig själv, i hennes fall i långa meditationer. Och så tänker jag på Annika och önskar att fler kunde posta bilder på hur man verkligen ser ut när man yogar (och kanske tränar) hemma i vardagen. Önskar nån kunde fota mig i mina trasiga mysbrallor på min matta när jag gör något så häftigt som att andas in och ut.

Hur tänker du? Kör du på när du bestämt? Är du bra på att  lyssna på vad du verkligen behöver träna eller yoga? Gör du de där övningarna du inte gillar men kanske behöver eller tränar du det du är bra på? 

13 kommentarer:

 1. Viktiga, kloka tankar! Har upplevt en liknande förändring som du, gått från "enligt planen" till "i enlighet med hjärtat" och både kroppen och inutivärlden mår så mycke bättre. Inte lätt och man måste hela tiden påminna sig själv. Kram och djupa andetag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart inte lätt och självklart så man måste påminna sig med jämna mellanrum, och kanske hela tiden träna på hur det ska kännas när man väljer. Kram och djupa andetag tillbaka :-)

   Radera
 2. Du skriver så fint och det är visa och tänkvärda ord. Tack för att du påminner mig! :-)
  Jag börjar bli bättre på att lyssna. Ibland styr kroppen faktiskt det hela på egen hand genom att jag "glömmer bort" ett träningspass, sådana dagar när jag faktiskt inte hade orken. Jag utmanar mig aldrig när energin är i botten.
  Valet av kriyas och meditationer faller sig ganska naturligt. Det är skönt att följa hjärtat och magkänslan. Det var så jobbigt förr när jag alltid gick emot mig själv.
  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad skönt att ha kommit dit! Håller med dig om hur jobbigt det har varit så länge när jag också alltid gick emot mig själv, inte konstigt jag varit så arg och känt mig så konstig. Kramar!

   Radera
 3. Idag följer jag det jag får besked om inifrån. Det kan låta så pretentiöst men det är det inte för vägen dit har varit lång och krokig. Jag uppmanar även mina elever att känna in, om de inte orkar eller kan förmå sig till det vi gör under lektionen, så får de sätta sig ned och helt enkelt titta. Man lär sig oerhört mycket på det också. Och jag tror alla skulle behöva stanna upp lite och känna in vad som är vad. Du gör kloka val Lotta! Och jag längtar efter en bild på dig i mysbrallor. Du kan fota dig själv med en app selfie, det finns många att välja på :) kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är såna lärare som du som behövs, oavsett det handlar om yoga eller annat (träning t ex). Tror att många bara gör även om de inte orkar eller får ont, för att "alla andra" gör, eller för att det är pinsamt. Då behövs det en tillåtande stämning för att våga bara titta på. Tyckte det var skönt när jag var gravid, för då kunde jag göra helt som jag ville (lyssna på kroppen och vila) utan att någon höjde på ögonbrynet. Jaha, finns det såna appar, måste kolla :-) Kram!!

   Radera
  2. Tipset kommer ursprungligen från Nina :)

   Radera
  3. Ja, den där Nina, alltså, vad skulle vi göra utan henne :-)

   Radera
 4. Nämen Lotta, det här inlägget har jag missat! Stor kram till dig. Du sätter ord på vad jag här tänkt på så mycket de senaste dagarna. Att jag har skrivit om att jag ska göra plattformen & andra fysiska saker. Men min kropp visar nu bestämt att jag är trött. Jo jag fortsätter med min meditation trots det massiva motståndet som faktiskt har byggts upp. Men de senaste dagarna har jag även lyssnat på guidade avslappningar för jag behöver släppa taget & bara vila. Jag vet ju att de medicinska yogaövningarna (som är från kundaliniyogan) fungerar. Långa djupa andetag börjar jag alltid mina yogaklasser med och det är själva grunden till allt. Det är skönt att ha de små övningarna, som ett verktyg i bakfickan... Härligt att följa din yogaresa♥ Kram igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men vilken tur att du kan lyssna på din kropp, och att du har verktygen (för visst är du även mediyogainstruktör?) Just nu får det vara de där enkla övningarna, tills kroppen ber om mer. Kram <3

   Radera
  2. Ja jag är mediyogainstruktör också & de enkla övningarna som finns i startpaketen är så väldigt bra om man är trött eller orolig. Fungerar alltid. Kram

   Radera
 5. Jag gillar ju medicinsk yoga dör jag fokuserar mycket på andningen. Små rörelser och andas passar mig bra. Just nu har jag inte så mycket behov av något annat. Här på gården finns allt som jag mår bra av, det är så skönt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lilla är oftast det bästa! Kram!

   Radera