onsdag 7 januari 2015

Dags för träning!

Det var längesedan den här bloggen handlade om träning. Burpees and that kind of stuff. Det har mest varit krämpor och graviditet och bebis och SOM jag har längtat efter träning. I det här inlägget la jag upp lite lösa planer för hur jag skulle komma i form efter förlossningen och här började jag ett par dagar efter kejsarsnittet. Jag har haft som mål att ta ett år på mig att komma tillbaka i min form igen. Logiskt sett vet jag att det är en bra och realistisk tidsplan men känslomässigt jobbar jag ganska mycket med det. Jag lider rätt ofta av kroppen som den är nu och har svårt att förlika mig med att det ska behöva ta ett år. Så mycket av mitt fokus nu går åt till att få huvudet och känslan på samma spår.

I två månader nu har jag enbart tränat mammamage-appen. Jag ville verkligen skynda långsamt, för vis av erfarenhet från förra gången, kändes det viktigt att inte gå för fort fram och stressa kroppen. Ibland när jag kört appen har det verkligen känts larvigt, speciellt som jag är van vid tyngre träning och tuffa magövningar. Övningarna har varit i progression med små, små core-övningar, så långt ifrån sit-ups och plankor man kan komma. Först i sista nivån får man prova att göra en planka på knä mot en stol. Det kliar i hela kroppen att fuska och gå vidare men jag hade bestämt mig för att fullfölja innan jag går vidare med annan träning. Och nu har jag gjort det, jag är klar! Och nu kryper det verkligen i kroppen.Varje dag i drygt två månader har jag promenerat ungefär en timme med barnvagnen och de allra flesta dagar har jag mediterat och yogat. Okomplicerade saker som djupa andetag, armar upp och sträck, ryggvridningar och andas in och ut igen. I olika varianter. Några gånger har jag yogat specifikt för mina höfter och ben, som krånglar rätt rejält efter graviditeten.

I alla fall. Nu ska jag gå vidare, och jag är så glad och peppad. Det gäller för min del att bygga på byggsten för byggsten, inte smäcka upp hela huset direkt om ni förstår. Det är lätt att tänka att jag är pigg, ärret har läkt fint och coren börjar funka, så det är bara att köra på. Men jag vet att jag behöver ta en sak i taget. Jag hittar jättebra peppning och sunda upplägg hos mammaiform.se. Är så glad att det finns träningsbloggare på nätet som lyfter fram att det måste få ta tid, att kroppen presterat något fantastiskt, att utseendet är sekundärt när man tänker på det och framför allt att livet som nybliven mamma inte nödvändigtvis låter en prioritera träning varje dag. Dygnet bara har 24 timmar och allt hinns inte med. Så fokus på en sak i taget, nämligen:

- Jag fortsätter med promenaderna och coreövningarna och lägger till:

- Fokus på rygg- och axelövningar och rörlighetsträning. Kort och ofta när det blir några minuter över hemma. Belastning med egen vikt. Några veckor tänker jag mig.

- Jag lägger sen på ben och bak-övningar, samma här med egen vikt. Övningar som sen kombinerar detta med resten av kroppen.

- Sen tänker jag att jag kan gå vidare med att använda vikter, t ex hantlar och skivstång. Börja gå iväg på pass utan hopp.

Redan nu ska vi börja vänja lille plutten vid att hänga med till gymmet. Visst har vi gym hemma så vi klarar oss, men det finns en poäng i att komma iväg ibland och träffa lite människor när man är föräldraledig.

Något som är riktigt roligt är att jag äntligen ska gå en hel yogakurs! Från att det har varit ganska stiltje på yogafronten här i min stad ett tag har det nu öppnats en himla massa möjligheter, så att man kan välja och vraka, det har jag aldrig varit med om förut. Och en gammal vän till mig erbjuder livsyoga, hormonyoga och mediyoga. Eftersom livsyogan är den som liknar kundaliniyogan mest är jag jätteglad att kunna yoga detta regelbundet med lärare som jag känner och litar på, hela våren. Yey!

Det är med stor glädje och inspiration jag tar mig an nästa fas av mitt år. Och jag känner mig peppad på en nystart med kosten också, roligt, roligt!
15 kommentarer:

 1. Vilken härlig inspiration man får här. Bra att du skyndar långsamt, en sådan app skulle jag behövt efter jag fick Meja, tror jag inte har fått tillbaka styrkan helt än. Fast det gör mig inte så mycket alls.. önskar att du också kunde känna helt ut att du gillar din fantastiska kropp som har fött ett barn nu. Kul med yogan ska bli fint att följa din resa. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för pepp! Jag önskar också att jag kunde känna så... Tar små, små steg... Kram!

   Radera
 2. Heja heja! Vad skoj att du kommit igång! Glädjen känns ändå hit. :-)
  Och jag skriver som Ulrika, bra att du skyndar långsamt. Det lönar sig i längden.
  Extra skoj med yogan tycker jag.
  Njut av dagen och av träningen!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är så himla skönt att använda sin kropp, som jag har längtat!! Håller med dig, yogan ska bli riktigt, riktigt kul, bara-jag-tid. Kram!

   Radera
 3. Känner också din glädje och inspirationen som puttrar på i dej! Förstår att det är skönt att vara på väg och bara det att du är medveten om att även de små stegen räknas, så kommer du vara fit for fight inifrån ut när året har gått. För så länge man själv har drivet och lusten så blir även vägen givande, inte bara målet. Kram på dej och glatt lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du om någon vet ju hur rörelse- och träningsglädje känns. Så känner jag i hela kroppen, vill springa, skutta, lyfta, böja. Och det är sant, när jag har turen att tycka om det, så är ju resan målet... Kram!

   Radera
 4. Att skynda långsamt är att gå snabbt i det långa loppet, som vi behöver hålla oss till det,vare sig vi fått barn eller inte. Och din glädje och energi känns påtaglig, så härligt att läsa! Så glad att du ska få yoga för en lärare IRL :) Kram och lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lustigt, för när jag skrev kändes min text torr och fokuserad, men helt ärligt så känner jag verkligen energi och träningsglädje. Och äntligen yoga med lärare igen, det ska bli riktigt kul! Kram!

   Radera
 5. Kan bara skriva under på vad alla de andra redan skrivit; härligt att läsa här! Man blir glad helt enkelt. Kram

  SvaraRadera
 6. Waoo, vilken kraft och glädje du har! Jag tycker att du är otroligt stark som så noga fullföljt den första delen av ditt upplägg och att du har jordens disciplin! Du har verkligen koll på din kropp och vet vad du vill uppnå, toppen. Och så roligt att nya möjligheter till yoga finns. Det verkar som ett toppenår har inletts.... ;) Kram till dig! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du? Tack, vad glad jag blir. Tidigare har jag alltid varit en sån som inte fullföljer, som ger upp vid minsta motstånd. Försöker att jobba med det... Ja, men tänk omd et blir ett toppenår, det bara måste det! Kram!

   Radera
 7. Ja håller med Morotskalendern. Roligt att du hittar din väg.

  Här har jag kommit på att gårdslivet som vi lever ger en massa vardagsmotion, som jag tror räcker för mig. Yoga hade jag gärna velat gå på men tyvärr passar inte tiderna, så jag kör lite själv här hemma när tillfälle ges.

  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart att du får en massa vardagsmotion, fantastiskt ju! Kram!

   Radera
 8. Bra av dig att följa programmet trots att det var på lätt nivå. Tror du vinner på det i längden. Du är en inspirationskälla! Jag har börjat träna styrka i gymmet på jobbet nu och den här gången börjar jag på riktigt låg nivå så att jag inte ska paja (så svag :( ) och sluta för att jag får ont i nacke och axlar. Den här gången ska jag lyckas!

  SvaraRadera