tisdag 29 juli 2014

Gravidmassage

Vi har återigen varit på resande fot några dagar och när jag kunde slappna av lite (mycket) hos svärföräldrarna kände jag hur kroppen verkligen mådde. Jag var så trött att när jag satte mig ner hos dem föll ögonen ihop ganska direkt. Det hade nog inte varit så smart att tapetsera ett rum, bära tungt och springa upp och ner för stegar och trappor, för hela kroppen värkte rejält. Ont i ryggen, axlarna, ischiasnerven och helt slut i benen. Det kostar på att vara gravid i hettan och aktiv.

I min hemstad, eller förresten i hela länet tror jag, finns ingen gravidmassage att få, så jag har varit utan i 26 veckor. Jag, massagejunkien! Hela kroppen verkligen skrek efter hjälp. Och eftersom vi befann oss nära Uppsala där man helt plötsligt kunde välja och vraka mellan gravidmassager till och med i juli, tog jag första bästa tid som fanns. Man får chansa ibland. Och det var inte som någon annan massage jag upplevt. 

Magen låg bekvämt i en vadderad håla och brösten likaså. Tyvärr fick jag ingen massage på de svullna vaderna eller på låren där jag var så trött. Massage av vaderna kan tydligen trigga igång en för tidig förlossning och det vill man ju inte. Men mina smärtor runt ischiasnerven (som egentligen inte är riktig ischias utan bara två triggerpunkter som blivit överansträngda) kunde jag få hjälp med. Aj, aj, aj! Jag fick också där testa koppningsmassage för att få loss det värsta. En spännande upplevelse, så där skönt-ont med mer betoning på ont. Efteråt googlade jag och läste att koppning skulle man absolut inte göra vid graviditet, men nu är det gjort och det sparkas friskt i magen, tack och lov. Ingen idé att oroa mig över det, och kvinnan jag var hos var specialiserad på gravid-besvär, så jag får tänka att jag litade på henne.

Massagen fortsatte på ryggen och nacken och det var inte skönt nånstans, men efteråt känns allt bättre. Jag går inte som en sned ostbåge och kan sitta upp i alla fall. Men kroppen är inte riktigt nöjd, så jag ska söka efter ytterligare en massage hemmavid. Eller i alla fall någon som kan massera mig, liggande på sidan eller så. Jag ska till min makes försvar säga att han många kvällar har masserat mina fötter och ben, så helt utan har jag inte varit, men ni vet, ibland vill man att det ska vara på riktigt. Är ruskigt sugen på att avsluta årets semester med en natt på spa och en riktigt härlig ompyssling av mig själv.

Vad har ni för tips som hjälpte er med gravidkroppens alla krämpor som svullnad, ont i ryggen och trötta ben? Ja, förutom att ta det lite lugnare då... Tar tacksam emot alla tips!

Note to self.
Bild lånad från Yogobe.

5 kommentarer:

 1. Åh det är så länge sen, 24 år sedan jag var gravid senast och då fanns ingen gravidmassage :) Men om du skulle komma till Örebro eller ha vägarna förbi, här finns en helt underbar taktil massage hos en av mina samarbetspartner. Jag har testat den själv utan att vara gravid och det var underbart. Etta som masserar är också barnmorska, de har en privat barnmorskeklinik med både massage och profylaxkurser. De som gått på yoga hos mig och varit gravida har gått hos dem, alla har varit väldigt nöjda efteråt. http://www.baloobarnmorska.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde säga att jag hoppas att du drar ner lite på takten och tillåter dig att vila och slumra lite här och där också. Varm kram!

   Radera
  2. Tack för massagetipset!
   Jag känner själv att jag måste dra ner på takten lite, men det är svårt då det är någon annan (typ min bättre hälft) som får göra allt jobbet, du vet, man vill inte ligga till last... Jag börjar känna att kroppen strejkar och då måste jag lyssna. Kramar!

   Radera
 2. Sommaren 2010 var jag höggravid och det var lika varmt som nu. Mådde verkligen inte bra av värmen! Hade inte ont någonstans men trött var jag ju. Jag tog det mycket lugnt sista tiden. Med gott samvete! Passa på nu för sedan kan du inte vila...
  Kram!

  SvaraRadera
 3. För min del är det skönt att det inte är lika varmt längre. Du har helt rätt, jag ska ta det lugnt med gott samvete. Kram!

  SvaraRadera