lördag 26 juli 2014

Den här sommaren

Den här sommaren känns evighetslång. Som att vår resa till USA i början av sommaren egentligen var förra året. Och det känns så underbart att få en sån här sommar i kroppen inför vintern som kommer sen. Ja, det gälller att ladda upp med sömn, ledighet, kreativitet, pyssel och fix, god mat och tid tillsammans!

I alla fall har jag haft väldigt mycket tid att tänka på saker. Saker som är och saker som jag märker är annorlunda i år. Det här året när allt förändrades, det är så jag känner. Och när jag läste Ninas inlägg härom dagen startade det en tankekedja hos mig.

Under året har jag lärt mig mycket om mig själv och om vem jag är. Och att våga vara den personen utan att be om ursäkt, förtvivlat gärna vilja passa in eller försöka anpassa mig för mycket för att vara som "alla andra" (vilka det nu är-finns de ens?).

Jag har under året lärt mig att jag älskar höst, regn och rusk. Jag kan verkligen säga det högt och stå för det, och det har också medfört att jag kan stå för hur jobbigt jag tycker det är med solen och värmen på sommaren, fast det nästan är förbjudet att säga det i Sverige. Nu har det ju varit en extremt fin, varm och solig sommar i år, men jag har mest stannat inne framför vår svala luftvärmepump och krupit ut framåt kvällen. Tidigare somrar har jag tvingat mig att åka till stranden "för att man gör det på sommaren", "för att man borde" eller "för att de där alla andra" gör det. Och så har jag lidit och velat åka hem så fort som möjligt. I stan har det i sommar varit alldeles tyst och tomt alla dessa varma dagar, men jag har njutit inomhus i stället.

I många, många år har jag skrivit långa listor inför sommaren med saker jag vill hinna med. Plocka jordgubbar, ta kvällsdopp, äta middag på klipporna, åka till Liseberg med mera med mera. Listorna har varit jättelånga varje år, och det är inte ens säkert att det är saker jag verkligen velat göra, utan kanske mer såna jag borde vilja göra för att sommaren ska bli så där minnesvärd. Jag har prickat av sak efter sak, och ändå blivit besviken, för att det ändå inte blev som jag föreställt mig. I år hade jag två resor inbokade, en till Florida och en till Bohuslän. I övrigt har jag tagit det som det kommer. Vi har fixat en del i huset hemma, för att vi velat, orkat och känt för det. Fixat saker som bebisen kommer att behöva. Läst en massa. Struntat i trädgården. Inte varit så värst sociala. Vilat på dagen. Sovit i källaren. Varit allmänt oplanerade och bestämt oss på kort varsel.

Men det skönaste är att det gör inget! Det blev en toppensommar, även om jag inte varit på stranden eller ute på sjön. Även om jag inte badat så hemskt mycket. Även om jag hållt mig inomhus och inte gjort några måste-listor. Livet blir så mycket enklare för en själv om man inte skapar sig en massa måsten. Men man kanske får vara beredd att stå emot och kanske förklara för andra hur man tänker när någon tycker att man är helknasig som står inne och tapetserar  och lägger golv på årets överlägset varmaste dagar. Det var ju vår räddning, att slippa solen och den värsta dagsvärmen!

Det var en skön upptäckt det här, kände jag. Att jag faktiskt har kommit någon vart ändå. Hur stor skillnad det har gjort för mig. Och det känns bra inför hösten och resten av livet, att jag har med mig det här tankesättet. Det finns verkligen hopp.

Vi tar det som det kommer

Liten "fixar rummet"

6 kommentarer:

 1. Hej kära syster där! I år är tydligen sommaren då vi insåg ett och annat! Så skönt, en lättnad. För jag känner som du att vilken lång sommar - juni ligger ljusår bort och det varma, stekande bara fortsätter och augusti har inte ens börjat! Kram och tack för dina ord, kändes mjukt nödvändiga att läsa ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Ja, tänk, det bara fortsätter och fortsätter. Och jag drömmer om regniga höstdagar samtidigt som jag är här och nu (framför AC:n). Kram <3

   Radera
 2. Lotta, jag är precis som du. Folk har tittat snett när jag sagt att jag längtat till hösten på sommaren. Ändå är det faktiskt fler som inte mår så bra på våren, jämfört med hösten. Men vi är så programmerade att det SKA vara bäst på sommaren, så vi som inte tyckt det har mer varit tysta tror jag. Att alla vill bada hela tiden och steka sig. Men jag är som du. Och du kan inte ana så många kommentarer jag fått om att åka till Indien på sommaren. När det ändå är varmt hemma. Som om badtemperaturen var det som avgjorde mina resor och vad som ska hända. Men det visar väl bara att vi är olika. Egentligen. Skönt att bejaka det man själv mår bäst på. kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk vad svårt det ska vara att bejaka det man själv mår bäst av, och hur svårt det kan vara att förstå och stå för det. Och att vissa saker verkar mer ok, som att älska sommaren. Jag förstår dig precis med kommentarerna du fått om Indien på sommaren, samma får vi med Florida på sommaren. Men jag bryr mig faktiskt inte! Kram!

   Radera
 3. Vilket bra inlägg! Det är som när jag skrev om att förut kämpade jag riktigt för att bli så brun som det bara gick, i flera, flera år häll jag på så på somrarna. Fick nästan lite panik när jag var tvungen att vara inne och jobba när solen sken. Nu såhär efteråt tycker jag ju det verkar helknäppt. Är så glad att jag kommit ifrån det och gör det jag vill under mina sommardagar...
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med lite perspektiv så verkar det ju helknäppt att hålla på så. Men skönt att äntligen kunna förstå sig själv och göra som man vill. Kram!

   Radera