torsdag 29 maj 2014

Bra mat för magen

Speciellt nu när jag är gravid är jag jättekänslig för hur magen mår. Ganska känslig har jag varit länge i och för sig, jag blir uppblåst och svullen om jag äter fel mat. Tack och lov har jag bra koll på vad som passar mig, mitt liv och min mage för det är ju inte samma för alla. Förut har jag testat olika moderna dieter, men med tiden kommit fram till vad jag mår bra av.

Senaste tiden har jag slarvat en del med maten och det märks direkt. Vi har varit ute på resande fot en del, och det är nog en av de största utmaningar som finns, att hitta ok mat på vägkrogar och snabbmatsställen. Vi åker en del på de stora vägarna uppåt i landet från oss, och det finns bannemej inga ok matställen längs vägen.

Sen har vi haft mycket att göra och vi har ätit ute även här hemma; en lunch här, en middag där. Och även om det är smidigt och gott sätter det sig direkt i magen, för det är sällan maten på restaurang är som den blir när man kan tillaga den själv. Och blir man bortbjuden så äter man (jag) ju det som serveras, så klart.

När jag äter en proteinkälla tillsammans med rena grönsaker mår vi som bäst. När jag drar ner på mjölkprodukteri matlagningen. Rent och fint ska det vara, då blir magen så nöjd. Här kommer några maträtter som fungerar alldeles utmärkt, och går snabbt och lätt att fixa efter jobbet:

• färsbiffar i långpanna med kokt broccoli, hummus, tomat, spenat, bönmix med matvete, ärtpesto.

• broccolisoppa med ägghalvor (har man en påse fryst broccoli i frysen och alltid kokta ägg i kylen går middagen eller lunchen på 8 minuter)

• kycklingfile med ångade grönsaker (världens smidigaste man köper i två packspåsar, på ICA, värmer 2 min. i micron, finns både bönor och två olika grönsaksmixer)

• laxfile med primörer

• en matig sallad med spenat, halloumi, tonfisk, avocado, bönor, röd paprika, tomat eller vad man nu gillar

• grillat (hos oss äter en kyckling, en rejäl biff och den tredje korv) med kokta rödbetor och röda avlånga paprikor fyllda med färskost

Och är det inte konstigt, att man vet vad man mår bra av, och ändå gör man avsteg ibland? Av tidsbrist, av sug, av lathet eller av något annat. Sen är det ju lite trix och fix att få till mat som alla i familjen gillar, men ofta räcker det i vår familj att göra lite mer protein till pappan och en extra kolhydratsdel till sonen så är alla nöjda. Det bästa är att ligga lite i framkant, och alltid ha lite i kylen. Att koka lite extra broccoli eller pasta eller att göra några extra biffar när man ändå gör momentet. Det ska jag bli ännu bättre på!

Vad har ni för vår- och sommarfavoriter? Nu är det ju grillsäsong, och där kör vi fast, tycker jag. Samma sak hela tiden! Där tar jag också gärna emot dina bästa grilltips!



4 kommentarer:

  1. Jag har ingen känslig mage och kan äta det mesta. Sedan tänker jag på att det jag äter ska vara bra mat i alla fall. Skulle t ex aldrig få för mig att köpa färdiga köttbullar som jag hör att många gör.
    Vi har grillat i kväll, det blir ofta kotlett eller annan köttbit och en god sallad till och så vill jag gärna ha halloumiost, mums. Ibland blir det så enkelt som korv med bröd men då väljer jag alltid korv med hög kötthalt. Jag tycker inte det är så värst kul med matlagning, tyvärr så jag försöker göra bra mat men ändå lättlagad. Ibland på kvällen blir det bara smörgås men då ska det vara ett nyttigt bröd med bra pålägg. Ja, man gör så gott man kan helt enkelt...
    Snart ska jag ta en kvällspromenad med Cecar, ljuvliga kvällar nu.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad skönt att ha en sån mage som klarar det mesta. Håller med dig om halloumi, det är riktigt, riktigt gott!

      Radera
  2. Hos oss blir det också samma under grillsäsongen fast jag älskar det = färskpotatis i ugn med massor av olivolja, tzatziki avrunnen saltad riven gurka, grekyoghurt, vitlök & olivolja. Sen något marinerat fläskkött eller kyckling på grillen grillade champinjoner, tomat och lök och fetaostsallad. Världens bästa sommarmat! Kram

    SvaraRadera