onsdag 29 juli 2015

Augustidrömmar

Snart är det ny årstid och tankarna börjar sprudla när jag tänker på saker jag drömmer om. Jag älskar ju augusti och känslan av nystart, av att ett oskrivet blad ligger framför mig. Sen fick jag mig en liten tankeställare av Micke Gunnarsson, en av mina förebilder, som presenterar klokheter om barn och ungdomar varenda dag:
- Följ ditt hjärta mitt barn!
- Förverkliga dina drömmar!
- Jobba med saker du älskar!
Dessa vackra och kloka meningar kan vi ofta bjuda våra barn på. Vi vill de så väl, att de ska få leva i lycka. Underbart! Men har vi visat de hur man gör? Jag menar inte att denna fråga ska pressa oss eller få oss att med omedelbar verkan ta en cykel och dra till Mount Everest ( om du nu inte verkligen vill det:). Men ärligt, visar jag mitt barn hur jag själv tar det ansvar över mitt liv som jag önskar att hon ska göra? Eller lägger jag till den där meningen efteråt att jag sagt ex :
- Lev din dröm! Va inte lika dum som pappa!
Återigen, dessa ord ska inte pressa eller ge dåligt samvete och märklig eftertanke. Tvärtom! Jag vill inspirera till nytanke:) Det är aldrig för sent...
Det som återkommer om och om igen och starkare varje gång är att bo utomlands, i USA, en period. Det kommer tillbaka varje gång jag lyfter mina drömmar, det liksom finns där hela tiden och pirrar i magengropen när jag tänker på det. Kanske är det dags att börja ta tag i det, så vi har börjat nysta lite i om och hur det skulle kunna bli verklighet. Inte nästa vecka kanske men vi har berättat för universum att inom fyra år skulle vi vilja göra detta.

Jag drömmer fortfarande om att äga ännu färre saker, om att downshifta. Sälja sånt som inte är absolut nödvändigt. Leva mer på mindre. När vi sålde ena bilen för några veckor sedan kände jag mig tusen kilo lättare. Jag har lekt med tanken att sälja precis allt och resa jorden runt, vilket jag kanske egentligen inte vill, men det finns något där i den tanken att prova att klara sig utan mer än det som ryms i en resväska.

Jag drömmer om en lång, härlig, regnig och ruskig höst med mycket skog, promenader, utflykter, grillningar, picknickar och kanske en övernattning i skogen. Bärstol, gummistövlar, svamp och bär. En himla massa frisk luft.

Jag drömmer om en eller ett par nya äkta vänner att gå långa promenader och prata om både viktiga saker och strunt med eller bara skicka ett sms med i perioder. Som hittar mig under den blåa, introverta ytan. Med skratt-fniss-humor och ett djup.

Jag drömmer ju alltid om resor och jag låter drömmen om Florida vila lite medans bebisen är just bebis. Nu drömmer jag om Shetlandsöarna, Skottland, Lofoten och Island. Drömmer om Montana och Colorado och nationalparker fast det kanske inte är läge just nu. Vandring, kargt väder och varma stugor. Jag drömmer också om svenska höstfjällen som varje år, Sälen, Idre, Kebnekaise och Härjedalen. Ser mig mätt på program om vildmark, natur och äventyr, har ni sett Lars Monsen på villovägar  och Drömturen på svt? Jag vill bara se mer sånt!

Förra gången jag skrev ner mina drömmar lät det så här och så här. Många saker på de listorna har blivit verklighet sedan dess, eller kommer att bli innan året är slut. Jylland var så magiskt som jag trodde och Playitas ska bli spännande i vinter. Hip hop-kursen var jätterolig och den 26 september åker jag på träningskonventet Träningsmagi i Trollhättan. Det ska bli så himla roligt och jag är så glad att äntligen händer det något liknande i mina hoods. Ja, det är ju fortfarande en liten bit att åka men absolut inte så långt som till huvudstaden. Jag och maken militären har fortfarande dejtat en gång i månaden och faktiskt, tro det eller ej, så har jag satt mig själv lite mer först. Med hjälp av min bättre hälft så klart, som har hjälpt mig att ta tid för sånt jag vill göra. Jag har bara behövt göra det.

Jag tänker på Micke Gunnarssons ord ganska ofta. Man vill ju allt för sina barn, men hur ska de lära sig att allt är möjligt, att man själv väljer och bestämmer över sitt liv, om man själv inte lever så?




18 kommentarer:

  1. Åhh vilket inspirerande inlägg, jag blir alldeles tårögd, Heja dig!! Jag har inte så mycket drömmar nu men att äga mindre saker, ha mer tid hemma, vara mer i naturen, resa till vackra platser är nog på min topplista. Jag ska på yogadagar i Järna i augusti och det känns också roligt.. Stor kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. De där yogadagarna i Järna låter fantastiskt! Det är förresten en av mina (enklare att förverkliga) drömmar, att komma till Järna. Stor kram tillbaka!

      Radera
  2. Jag har aldrig drömt om USA fast jag är fascinerad av dem som gör det. Följer gärna dig ;) Och kanske ska jag ta tag i mina drömmar för att visa mina barn. Några har jag ju bockat av...fast...Fint inlägg! Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var först när jag kom till USA första gången som jag blev fast, innan var jag väldigt negativ. Och nu blir jag ju jättenyfiken på vad du har för drömmar kvar... Kramar tillbaka!

      Radera
  3. Åh, vilket peppigt och inspirerande inlägg, känner hur jag själv blir taggad av att läsa om dina drömmar :). Vi delar längtan om att downshifta och att leva mer enkelt, inte äga så mycket. Det känns lättare i sinnet när jag tänker på det.

    Jag tycker meningen "vi har berättat för universum" var så fin och en klok sak att göra! Det känns som att det är större sannolikhet att en faktiskt tar tag i sina drömmar om man gör så :).

    Jag befinner mig ju titt som tätt i Trollhättan så om jag är där 26 september och du vill ses skulle jag tycka en fika vore fint :)

    Önskar dig all lycka till med dina drömmar!

    Kram, Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad glad jag blir för dina ord! Undrar om det där med att downshifta har med ens personlighetstyp (du vet vilken) att göra, ju färre man äger, desto mindre att oroa sig över ;-)

      Det vore ju alldeles jättekul att ta en fika i Trollhättan, om inte då, så kanske en annan gång. Kul idé!

      Kram!

      Radera
  4. Det låter helt underbart, alltihopa! Och downshifta har vi gjort, från 160 kvm lägenhet och tre proppfulla förråd till ett litet hus på 120 kvm och inga förråd mer än ett litet för skidor och utemöbler. Jag har gjort mig av med massor med böcker, det var lite svårt, men som jag ser det måste man ibland släppa fram lite nytt. Just ifråga om böcker kan det vara lite svårt att inte samla på sig :) då får man lämna dem vidare ibland. Egentligen behöver man inte så mycket. Jag har också drömt om att bo utomlands och det finns också kvar, någonstans kanske halvårsvis eller så. Vem vet. Inget är uttänkt ännu.
    När det gäller barnen så är det ju allt vi gör och hur vi lever som påverkar, inte bara det du nämner även om det självklart är viktigt. Är man sann så vet barnen det. Svårt men viktigt.
    Kram och vilken fin bild på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Häftigt att du kommit en bit på väg i downshiftandet! Själv har jag inga problem med böcker, men vet att många har det. Nä, det är verkligen inte mycket man verkligen behöver, och att äga mer blir ofta bara mer stress (tänk hus, bilar, båt och sånt som ska skötas om). Visst stämmer det som du skriver om barnen. Kände bara att just de här orden träffade mig så rätt. Tack för komplimangen och kram tillbaka!

      Radera
  5. Suger i mej! Hittar inte fler ord än så just nu, du satte igång så mycket i både skallen och hjärtat på mej!
    Kramkram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt när det händer! Ska bli spännande att se sen vad du har för planer. Kram!

      Radera
  6. Åh, så vacker du är på bilden!!
    Och vet du vad, fortsätt dröm om vad du vill och eftersom ni är två samspelta vuxna så tror jag att ni kan göra nästan vad som helst som ni har lust med. Det är en gåva att kunna t.ex. bo på annan plats en tid, både barn och vuxna växer an sådana äventyr. Och när man är hemma igen så älskar man nog sina hemtrakter innerligare och kanske är det också då lättare att veta vad man behöver materiellt sett. Det är en skön känsla att rensa ut och ge bort kläder och prylar, även om jag tycker att det är vansinnigt roligt att pyssla, måla och göra om. Fast det är en viss skillnad på att göra sitt hem trivsamt och personligt utan att köpa allt nytt, att gå återbruksvägen så att säga, till att sönderkonsumera sitt liv, sådant ger mig bara dåligt samvete. Downshifta så gott man kan, underbart!
    Och jag instämmer - en ljuvlig höst med allt det vackra samt lite nya vänner, precis vad jag också vill ha!
    Kram till dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad glad jag är att höra av dig igen, tänkte på dig härom dagen! Jag håller så med dig, det här att rensa, skänka och göra om utan att köpa nytt är så himla härligt. Jag får så ont i magen av konsumtion, köpa nytt nytt nytt, allt går ut på det. Alla de här programmen på tv när man bara slänger och sätter in nytt, det vore roligare om de använde det som fanns. Jag önskar dig också en riktigt härlig höst med allt vad det innebär, fast jag hoppas vi hörs igen innan den är slut. Kram!

      Radera
    2. <3 Jag läser allt du skriver min vän, suger in alla tankar och stärks, gläds och funderar. Jag är lite kommentarssvag ibland, sådär "inte har väl jag något att säga.." :) Jag blir dock oerhört glad över att du tänkt på Mig!! Ha det gott, kram!

      Radera
  7. Peppande inlägg som gör att man sitter och småmyser och ler när man läser det. :) Härliga drömmar, det är så viktigt att drömma! Själv drömmer jag bland annat om mitt egna lilla bageri så jag byggde ett i Lego idag med sonen :D Ha det fint! kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Ja, det är så viktigt! När man slutar drömma är det illa (jag vet). Härligt att drömma om ett bageri, vem vet, en dag... Kram!

      Radera
  8. Så mycke klokheter, insikter och framtidsdrömmar. I love! Jag funderade på att åka på Träningsmagi men tyckte det var lite för långt att åka. Synd, för det hade varit så himla kul att träffa dig! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!! Jag förstår att det blir långt för dig, undrar om ni också har lite tomt med såna evenemang där du bor. Här är det absolut första gången det händer (lantisland :-) ) Det hade verkligen varit skoj att träffas! Kram

      Radera
    2. Jag bor inte långt från Malmö men det är ändå tomt på träningsevent. Vet inte varför, det verkar bara vara lite trögt här i söder. Hoppas vi får tillfälle att ses en annan gång. Kram

      Radera