fredag 24 juli 2015

I ❤️ rörelse

Bästa tipset för att få fart på livet är helt enkelt att röra på sig. Om man fastnar i trött-vinkelvolten så kan det ta emot att röra sig, man blir lite trött och seg, äter lite sämre... och vips har man gått ner sig och tappat sugen. I början av juni kände jag inte alls igen mig själv. Jag var seg, kände inte för att träna, sov dåligt och var sugen på saker jag inte mår bra av.

Men det finns ett superenkelt knep! Rör dig! Cykla till stan, gå istället för att ta bilen, lyft och bär saker, hoppa bara för att du kan, sitt på huk när du läser, skaffa en pt eller gör vad du vill bara du använder kroppen som den är skapt att användas. Det är verkligen så enkelt!

När man får fart på systemet så är det så självklart att kroppen är en maskin som behöver användas för att inte rosta. Och det fina är att när man sätter igång maskinen blir hela systemet lättare, gladare, fräschare. Om man kollar på barn så ser man glimten i ögat tändas när de ser ett rep, en låda, en bänk eller en bra byggd lekplats. De skrattar när de springer, hur många vuxna gör det?

Ja, jag kanske är lite inspirerad efter att ha maraton-sett Svett&etikett. Kalle Zackari Wahlström får i alla fall mig att vilja testa olika saker och verkligen använda kroppen. Springa, hoppa, cykla, ro, lyfta saker. Han gör mig sugen på att utmana mig själv fysiskt och tänka på rörelse på ett spännande sätt.

Vi har en tweenie som gillar sina skärmar. Nog sagt om det, men många som har killar (och kanske tjejer, vad vet jag, jag har inga) kanske gissar vad jag menar när jag säger Minecraft och Youtube. Jaja, vi är inte överens med avkomman om hur mycket man kan nyttja skärmar, men samtidigt har vi inte haft så många mer spännande alternativ att erbjuda än studsmattan, gräsmattan och lite uteleksaker. "Gå ut och lek", mutor och förbud i all ära, men kanske måste man tänka till lite.

I ett stort träd hängde vi upp ett klätterrep, en repstege, två par romerska ringar, en knappgunga och ett tjockt klätterrep, och det tog inte lång stund innan sonen och alla kompisar hängde där, helt frivilligt. Det klättras, hängs, utmanas eller bara pratas där och det är ju otroligt att det är så enkelt.

Och det bästa är ju att lekträdet inte bara är för barnen. På första försöket tog jag mig hela vägen upp för repet, trots att jag aldrig i min vildaste fantasi hade trott att jag kunde. Wow, det är funktionell styrka det! Har ni testat sen i gympasalen i skolan, att göra det? Får ni chansen, prova!


Och om ni har lyxen att äga en studsmatta, har ni testat att köra rumpstudstävling med barnen? Växla studs på rumpan med upp och studsa på fötterna (utan att ta i händerna i mattan). Vem klarar flest? Glöm inte att knipa när du hoppar så klart.

I sommar fokuserar jag lite extra på rörlighet. Jag var ganska orörlig som gravid, med diverse krämpor, men nu tänker jag lite extra på rörlighet. Jag tränar på att sitta på huk. Jag övar på att öppna upp mina tajta höfter och speciellt gör jag övningen musslan. I sommar har yogan varit mer fysisk och morgnarna har också inneburit en uppmjukande yoga utöver meditationen. Kroppen älskar det!

Det är verkligen så att rörelse ger energi. Rörelse behöver inte vara träning på det sättet att man måste byta om och åka till gymmet. Ibland känns det som att man krånglar till det i onödan. Bara gå ut och häng lite här och hoppa där. Svårare än så måste det inte vara.


8 kommentarer:

 1. Åh vilket underbart inlägg och jag håller med om allt du skriver! Man blir glad av röra sig som man är designad att göra. Vi har i sommar rört på oss hela tiden på olika vis, jag och min man, det kommer ett inlägg om det lite senare :)
  Musslan, den övningen fick jag av min pt för mina höfters skull, den har faktiskt gått från att göra riktigt ont (i ljumsken) till att vara helt ok.
  Nu fick jag lust att hänga upp ett rep i trädgården och du, vi har två tjejer och en kille och sonen har varit skärmfixerad medans tjejerna inte alls använt dator eller telefon på samma vis.
  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rep är verkligen jättekul, ska bli roligt att läsa och inspireras av er träning! Och himla lustigt det där med killar och tjejer... Kram!

   Radera
  2. ...och min tjej har alltid varit skärmberoende! Hon är spelnörd och youtubare så det skvätter om det :) Har alltid fått höja rösten att 'nu räcker det'!

   Härligt inlägg! Precis så ska det vara, rörelseglädje och -lust!
   Kram!

   Radera
  3. Jaha, där ser man :-D Skärmberoende, det kallar vi vår också och ibland blir jag så trött på att säga "nu räcker det"... Tack, rörelseglädje, när man hittar den, då är det härligt. Kram!

   Radera
 2. Äntligen får jag en chans att kommentera detta underbara inlägg. Mina datorer har varit upptagna ALLA av resten av mina nördar...mannen inräknad. Rörelseglädje är verkligen grejen! Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jaså du har tre såna hemma :-) Vem vet, du kanske får plats med ett rep på din fina uteplats också! Kram!

   Radera
 3. Hallelulja! Vi har inte något skärm-problem ännu men tror verkligen på vikten av att erbjuda bättre alternativ. Vi vuxna inkluderat. :) Mer rörelse åt folket! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så enkelt! Kram! (Och hoppas du slipper skärmproblemet sen :-) )

   Radera