tisdag 5 maj 2015

Yogans kraft

I mitt förra inlägg blev det tydligt hur mycket som har förändrats i mitt liv och Annika skrev att det är effekter av yogan. Jag har inte tänkt på det så men det gick upp för mig att yogan har en stor del i det hela. Hur man landar i sig själv. Lär känna sig själv. Vågar stå upp för sig själv och andra. Hur man kontrollerar andning och mående. Man kan ju fortsätta länge med yogans effekter. Det var ett inslag häromdagen om yogans effekter på ryggont på Rapport med Sara Emilionie Mimy (från Balansonline som jag använder mig av).  Och som Nina skrev, det är ju med relativt liten insats som man faktiskt kan förändra hela sitt liv. Några minuter varje dag kan ändra allt. Och tänker man på det, vem har inte tid med det? Och har man råd att inte ta sig tid för det?

Yogan ger ju uppenbara fysiska föredelar som muskelstyrka och muskelkontroll, bättre sömn, rehab med mera med mera. Men så har jag tänkt mycket på senaste tiden hur kraftfull yogan kan vara, på ett påtagligt och fysiskt sätt. I alla fall kundaliniyogan och livsyogan, som jag mestadels utövar.

De senaste veckorna när jag kommit hem från min yogakurs har jag varit illamående, yr och känt mig sjuk. Sist fick jag ont i halsen också. Först tänkte jag inte så mycket på det, innan jag började se ett mönster, att vi jobbat med t ex kroppens körtlar. Saker har hänt i kroppen, det förstår jag, men det är inte alltid det är behagligt. När vi har fokuserat på matsmältning, inre organ och vridningar har jag ibland fått en jättesvullen mage. En gång för över ett år sedan provade jag att med knogarna massera äggstockarna och fick en reaktion utan dess like med mensvärk, magont och en häftig mens. (Och sen efter det blev jag gravid, samband?)

Nu är jag ju känslig för många saker, såsom koffein, hormoner, månen, väder och sömn, så jag är ganska mottaglig för sånt som kan påverka mig. Och så verkar det att ju mer man yogar, desto mer uppmärksam blir man på sin kropp och märker vad som händer.

Yogan verkar vara så kraftfull på så många sätt att det nästan inte går att förstå dess kraft. En utmaning för mig är just nu att göra samma yoga varje dag i 40 dagar. Jag som aldrig slutför något. Jag som hatar monotoni. Blir uttråkad fort. Men däri ligger själva utmaningen för mig, och så såg jag detta hos Yogajona:

http://yogajona.se/2015/04/19/meditation-mot-inre-ilska/

Inte för att jag är så himla arg inombords, men läs detta:

”This meditation can be done either in the morning or the evening. If you do this eleven minutes every day, your entire life will change. This will give you a new life. Do this for 40 days, it will change your personality from A to Z.” 
                                           Yogi Bhajan

Nu är jag på dag 14. Det är inte alls särskilt roligt med de 11 minutrarna varje dag men för första gången känner jag att det är superviktigt att slutföra detta. Klart jag kan, 40 dagar är ju ingenting. Och jag vill ju förändra mitt liv, och med 11 minuters yoga i 40 dagar så är det ju en väldigt liten insats. Det lätta alternativet är att inte göra det här, men om alternativet är att vara kvar i gamla hjupspår behöver jag inte fundera.

Hur har yogan påverkat dig? Har du märkt några starka och obehagliga effekter av yogan och kan det vara så att det händer eller inbillar jag mig?


(Ni ser så glad jag blir av yoga)16 kommentarer:

 1. Härligt med din första 40 dagars! Jag minns min första som igår, det var som om den ändrade något fundamentalt i mitt liv och jag får alltid en bra magkänsla när jag tänker tillbaka på den. Jag blir så inspirerad & som vanligt: det bara lyser om dig på bilden. Keep up and you will be kept up. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, nu blir jag ännu mer glad att jag gör det och vill verkligen fullfölja! Kram och tack för pepp!

   Radera
 2. Har inte testat yoga, men jag har en gammal DVD ligger är hemma, kanske tar fram den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara gört´, Pia! Det kanske förändrar hela ditt liv :-)

   Radera
 3. Bara kör och gör, ja!!! ♥
  Det finns något mäktigt i att hålla fast vid en meditation ävenom det emellanåt bara är SÅ jobbigt i stunden. Jag gillar ju inte att borsta tänderna, egentligen, men jag gör ju det. Tänk att det ibland kan vara så svårt att applicera samma "vilja" på sin sadhana. Men, med tiden och ihärdigheten kommer faktiskt ett sorts automatiskt görande - just do it!
  Kram och keep up! Som du strålar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker ofta på liknelsen med tandborstningen och det blir så tydligt då. Just nu är eet jobbigt så det sprutar ur öronen under de 11 minuterna men det får vara det. Tack och kram!

   Radera
 4. Vackra du! Du lyser helt enkelt. Och ja, du vet ju hur mycket trassel och annat jag skrivit om. Min lärare sa något som fastnade hos mig nu på senaste kursen. Han sa att många säger att de får ont och obehag på många ställen i kroppen när de börjar yoga. Men det har oftast funnits där en lång tid, det är bara det att yogan lyfter på skynket så vi blir varse det också. Det stämmer för mig. Och det är väldigt mycket som inte är skönt, nästintill obehagligt ibland, men som ger den allra bästa effekten i slutänden.
  Nu yogar ju inte jag i samma stil som dig, men den första egna sadhanan jag fick, den gjorde jag i 3 år... :) Jag kan säga att allt, precis ALLT förändrades i och med den.

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha du skulle se mig idag, ingen strålning här inte, efter en vakennatt 😲 När ni skriver om hur allt förändrades efter era första längre sadhanas så låter det både magiskt, spännande och overkligt. Nu vill jag bara se vad som händer 😂 Kram på dig!

   Radera
  2. Du jag gick in på länken till Jona. Såg att bilden inte överensstämde med instruktionerna, så jag frågade och fick svar. Kanske värt att kolla? Jag vet att de olika fingrarna spelar helt olika roller över vad som ska ske i kroppen, det var därför jag frågade. Blir lite förvånad också, om man lägger upp bilder som ska illustrera en övning eller meditation, då borde allt stämma. Hon sitter t ex och ler på bilden fast hon ska ha tungan i shitali på in och stängd mun på ut. Det är det här som kan göra mig så trött. Kalla mig gärna fyrkantig men om man ger instruktioner borde de stämma, just för att man inte ser personen ifråga. Så. Nu har jag pyst ut lite!

   Radera
  3. Men åh, Annika, du är ju fantastisk som kollar åt mig! Ja, du, trots att jag läst på så noga har jag ju gjort "fel" i två veckor nu... inte för att jag suttit och lett som hon på bilden, nej andningen hade jag koll på men fingrarna blev ju fel. Önskar att jag var lika noga som du. Undrar om jag måste börja om måntro... Det vore ju roligt ;-) Kanske bara en ytterligare prövning för mig. TACK för att du kollade och upplyste!

   Radera
  4. Nä kan inte tänka mig att du måste börja om :) Men jag är ju ingen KY-utövare. Jag blev bara intresserad, inte för stt kolla i den meningen. Du vet!

   Radera
  5. Haha jag bara "tänkte högt" (om man kan göra det i skrift) och håller tummarna att någon av alla våra KY-lärare vi känner kan svara ;-)

   Radera
 5. Vad fin du är!
  Tyvärr har jag bara gått på enstaka yogapass på gymmet (typ tre i mitt liv) och aldrig riktigt fastnat även om jag gärna skulle vilja. Hur börjar man som nybörjare och helt rookie om man vill prova på någon form hemma? Tips och råd emottages tacksamt. Skulle verkligen vilja prova och tror att det skulle göra mig gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart du ska testa! Testa yogobe.com, det är gratis i några dagar och där kan du välja som i en godisbutik vad du känner för att prova. Testa din intuition och känn efter :-) Många, många (inklusive jag) har hittat till yogan där. Finns också balansonline.se som jag också använder, också gratis ett tag först. Eller testa att bara sätt dig bekvämt, slut ögonen och sätt mobilen på 3 minuter. Känn hur det känns att bara sitta tyst utan att göra något annat. Ju svårare det är, desto mer kanske man behöver det...och är det svårt kanske man kan börja med 3 minuter om dagen. Hoppas du hittar något som funkar, yoga är fantastiskt när man hittat rätt. Kram!

   Radera
 6. Yogans kraft är magisk. Tänk att det finns så många människor som gör allt för att undvika yoga, och i sin tur att möta sig själva. Grattis till dig (och mig) som har modet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar tänka på det med, att många inte ens vågar sitta tysta med sig själva och blunda i tre minuter. Men jösses vad det börjar hända saker när man vågar möta sig själv. Kram och grattis :-)

   Radera