lördag 25 april 2015

Vårigt, fräscht och smarrigt

Visst är det rätt häftigt att vi äter enligt årstiderna? På vintern vill man ha värmande soppor och grytor och tyngre mat. På sommaren är det lätt och kall mat som svalkar. Grillat, grönsaker, bär och frukter. På hösten rotfrukter, svamp och höstbär och -frukt. Nu skriker hela min kropp efter fräsch, vårig, lätt och näringsrik mat. Senaste tiden har vi lagat så mycket god och lätt mat att det inte är klokt! Vi har mmm-at och oh-at vid middagsbordet, det ena godare än det andra. Mätta har vi varit, inte alls så där hungriga som man ibland kan bli av sallader och grönsaker. Och så bra kroppen och inte minst magen mår när den får mycket grönt och rena råvaror att jobba med.

Jag har varit väldigt inspirerad av Sally Voltaire efter att ha sett henne på Nyhetsmorgon, lagat hennes recept som var med i Buffé och sen köpt hennes kokbok som var värd alla pengar. Själva tänket i hennes matlagning gillar jag, att man inte behöver laga exakta recept, utan man tar kanske en gröna blad-källa, en baljväxtkälla, något gryn, en röra och lite övriga grönsaker ihop med en dressing. Lite man tager vad man haver, sånt som blivit över och sånt man gillar, och det gillar jag.

Morotsbiffar på chevre och bovete, zucchinisallad och mynta-ärtpesto

Ädelostsallad på rotfrukter i ugn, kamutvete, egna krutonger, spenat och senapsvinaigrette.

"Standard-sallad" hemma hos oss, med halloumi, sparris, avocado, spenat, tomat & bacon

I vår familj finns det ett recept som vi gjort huuur många gånger som helst, ett recept från en spa-special i en gammal Buffé-tidning. Därför går den under namnet "Spa-kyckling" hemma hos oss. Gör den, här är receptet (och gör alla tillbehören till). Gör det! (Min bild gör inte rätten rättvisa, kolla receptlänken i stället). Den här maten mår man bra av!

Spakyckling

Det märks jättemycket i kokböckerna som kommer ut nu att det är den här typen av mat som gäller just nu. Även i tidningarna man får hem från Ica och Coop. Inspirerande, vårigt och fräscht, I love it! Däremot blev jag besviken när jag fick hem boken Eat clean av Kristina Andersson efter att ha stått i kö jättelänge på biblioteket. Den var inte alls vad jag tänkte, utan skriven mer för en version av mig för kanske tio år sedan, med lite sånt som "Byt ut cornflakesen mot hemgjord müsli" och "Gör dina egna fiskpinnar i stället för att köpa". Nej, nu hårddrar jag det lite men den var inte vad jag väntat mig 2015. 



(Vi har en 65 centimeters person som läser tidningar väldigt hårt)

En dag nu i veckan kände vi oss lite wild and crazy och struntade i de planerade ugnsgrönsakerna med färsbiffar, och köpte hem pizza. Det är gott, det är det. Men det tog kanske 30 minuter innan jag och maken båda konstaterade att magen gjorde jätteont, var alldeles svullen och spänd. Jag har känt av sviterna av pizzan i flera dagar, och det är inte värt det. Jag mår som allra bäst av att äta rent. 

Äter ni också extra vårigt just nu? Och har ni något extra bra tips eller recept? Jag är som en svamp just nu! 

5 kommentarer:

  1. Så mycket mumsigt!
    Samma tendenser hos mej, tyngre på vintern och mera färg vartefter våren framskrider, lättare men ändå mättande. Tusen tack för receptinspiration!
    Själv lade jag precis igång en bolognese, som ska få puttra i timtal på spisen - sååå mycket godare än den snabbstekta, uppkokade varianten :) Inte så färggrant, haha, men perfekt slow food på söndagar!
    Kram och må så gott, och ÄT gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, långkok, det är härligt på helgen! Kram på dig!

      Radera
  2. Åhh nu blev jag imponerad. Har haft en stressig helg med inte så mycket matlagning.. I fredags åt jag och mannen lunch på en asiatisk restaurang, jag åt kyckling och nudlar och grönsaker, kan tänkas nyttigt men efteråt blev jag hostig och känner mig igentäppt i halsen, så får jag ofta när jag inte äter hemmagjord mat. Tack för fin inspo! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Asiatisk mat har ofta glutamat i sig, det mår jag också konstigt av, kanske det var det i din mat också. Usch, stressen finns här med... bäst att vara uppmärksam, kram!

      Radera
  3. Hej igen! Vi hade samma pizza-sviter här hemma för ett tag sedan en dag då vi verkligen inte orkade laga mat. Jag håller med, det är inte värt det! Då hade det varit bättre med en "kvällsfrukost" istället. Det ska jag komma ihåg till nästa gång, hoppas jag.

    SvaraRadera