onsdag 4 mars 2015

Matflyt

Nu är jag inne i ett bra flow i matlagningen igen. Jag vet att inte alla är så intresserade av vad jag äter, men själv inspireras jag av andra och plockar ideer och recept hos dem när jag tappar sugen. Har sedan några månader tillbaka gjort sex-veckors matsedlar i taget vilket besparar mig planeringen fem av sex veckor. Självklart ändrar vi oss lite då och då, men grunden är bra att ha.

För att få bra flyt nu när matlagningen sker med en liten på armen eller snabbt när lillen sitter i babysittern, har jag satsat på mat lagat i större format. Gärna som sköter sig själv i ugnen. Mat med kort förberedelse av mig och längre tid i ugnen eller på spisen. Ugnen är ju verkligen grym! Jag har fått jättemycket matinspiration av bloggen trendoträning. När jag ändå har gjort mat har vi ätit samma mat två dagar i rad minst en gång varje vecka.

Till exempel har jag gjort så med min nya favorit: ugnspytt med senapskräm. Dag ett har jag tagit 20-30 minuter och klyftat morot, majrovor, kassler och delat delikatesspotatis. Ställt grönsakerna i en bunke och kasslern i en annan i kylen. När det sen varit dags för matlagning första dagen har jag hällt på hälften av grönsakerna på en plåt, hällt över olja, örter och salt och skjutsat in i ugnen ca 30 minuter. Hällt över hälften av kasslern och kört 10 min till. Serverat med crème fraîche blandat med dijonsenap. Dag två likadant, och det har hållt sig perfekt i kylen i sina bunkar.

Det bästa med den här maträtten är att familjen kan plocka lite som man vill utan att behöva laga olika mat till alla viljor. Maken äter av allt, sonen plockar bort majrovorna och jag potatisen. Alla nöjda.

Före
Efter

Det vi äter allra oftast är kanske ugnsgrönsaker med färsbiffar eller kyckling. Jag gör likadant här, och förberedelsen kan räcka till flera matdagar. Jag tärnar upp grönsaker, t ex broccoli, squasch, aubergine, morot, sötpotatis etc etc och blandar med olja och kryddor. Slänger upp ett kilo kycklingfileer och/eller färsbiffar. Ibland gör jag quorn till mig, blandar allt med olja, soja och kryddor, och skjutsar in allt i ugnen.

Före

Ett riktigt bra tidssparare för dagar då man inte ens hinner skära grönsaker är Urtekrams påsar med rotfrukter. Jag har köpt på Netto (som för övrigt har sålt en del Urtekrams krämer och tvålar ett tag).


Köttsoppa gör vi också gärna för två dagar i rad och några matlådor i vår gigantiska gryta. Finhackar soppgrönsaker och nötkött, fräser, häller på vatten och köttbuljongtärningar och så får det puttra i några timmar, ofta många timmar. Gudomligt, enkelt och nyttigt! Efter tips från Ulrika serverar vi också med creme fraiche med grov senap i. Perfekt maträtt också att bjuda på, och det räcker hur långt som helst, gärna med ett gott bröd till.

Ett supersnabbt tips för de hektiska kvällarna är att skiva falukorv med hög kötthalt som man kör på en plåt i ugnen (jag ogillar verkligen stekos). Under tiden kokar man mjölig potatis ihop med broccoli som man mixar till ett grönt mos. Moset får mer smak och man får i sig broccolin (inte för att vi har problem med det, jag äter gärna broccoli varje dag). Korv och mos på rekordtid!

Till sist ett fredagsmattips! Ta fram en ugnsform, lägg i en fläskfilé inlindad i bacon. Häll en påse med delikatesspotatis runt. Häll över olja över potatisen, krydda med det du gillar och gojsa runt. In i ugnen i kanske 45 minuter. Servera med sallad och fetaröra. Så lätt och så gott!

Fram för mer mat som sköter sig själv i ugnen eller på spisen!



10 kommentarer:

  1. Men åh tack för så många matnyttiga (!!) tips :) kram!

    SvaraRadera
  2. Jag älskar att läsa om vad andra äter:-). Tack för bra tips! & vi gör köttsoppan med kyckling istället för kött nästan varje torsdag så himla fräscht och gott.. Men nu åker jag till Ängsbacka imorgon så då kanske det blir mungbönssoppa för hela slanten (ingen favorit tyvärr så jag bävar lite och får bunkra med nötter, frukt och annat.. ) Kram och tack för din länkkärlek♥

    SvaraRadera
  3. Ja jag gillar också sån mat som sköter sig själv i ugnen. Härligt att läsa här fast jag inte äter varken kyckling eller kassler. <3

    SvaraRadera
  4. Ugnen is da shit! Precis som du bara avskyr jag stekos! Blir faktiskt illamående när folk precis stekt köttbullar och går förbi mej, haha.
    Tack för matinspis, gudarna ska veta att det behövs!
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Jag gillar också mattips, det är alltid ett funderande.. Fast nu kör vi matkassar från Linas och citygross så det blir lite mindre att tänka på.
    Kram

    SvaraRadera
  6. Vad mycket bra tips, Lotta! Tack!

    SvaraRadera
  7. Den där ugnspytten ska jag nog prova! Den såg god ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det, den är ruskigt god! Vill du ha det mer utförliga "riktiga" receptet är det det här :http://www.ica.se/recept/ugnspytt-med-senapskram-och-krispig-krassesallad-714658/

      Radera