onsdag 6 april 2016

Berlin

Jag har ju glömt att berätta om Berlin! Jag och elvaåringen var i London förra påsklovet och bestämde oss för att ta en storstad varje påsk. Vara bara vi ett par dagar nu när sladdisen har kommit till familjen. Jag var inte så där speciellt sugen på Berlin men det visade sig vara en riktigt härlig stad. Berlin är avslappnat, enkelt att resa till och i. Tänk att flygresan bara tar 50 minuter! Folk är generellt sett väldigt hjälpsamma och trevliga och även om man bygger precis överallt i Berlin liknar det London väldigt mycket. Det finns otroligt mycket spännande att se och som i alla storstäder, massor av gott att äta.

Vi hade tre nätter på oss, och det blev två och en halv dag att använda, vilket var perfekt. Vi köpte ett Berlin Welcome Card och åkte enkelt och smidigt hela tiden och fick rabatter till inträden. Vi gjorde allt en riktig turist skulle ha gjort men hann ändå med att njuta av att bo på hotell med ett litet spa med pool, gym och två sorters bastu. Berlin har ju en fascinerande, om än sorglig historia, och det är lite nyttigt att påminnas om hur det var för inte alls längesen och vad som hände.

Att resa med en tweenie-kille innebär att det här med shopping går bort. Vi har istället besökt Zoo och Naturhistoriska museet och såna ställen, men jag insisterade i alla fall på att vi skulle ta oss till Prenzlauer Berg. Det ligger i gamla öst och är lite mer bohemiska, tysta och gröna kvarter med små butiker och ekologiska mataffärer. Underbart var det där, så dit åkte vi tillbaka.

Att resa med en hungrig växande tweenie innebär också att det blir många matstopp. Helt i min smak! Vi har ätit så gott och lyxigt och jag har fått min dos av bra latte. Kaffe, bröd, ost, korv och yoghurt är de bra på, tyskarna. Jag säger bara hotellfrukost så förstår ni.

Innan resan hade jag svårt att förstå var centrum var och var som var bäst att bo. Nu hamnade vi i Charlottenburg, ganska nära Zoologischer Garten och KaDeWe, och det var helt ok. Det är otroligt smidigt och lätt att åka tunnelbana vart man än ska, och buss nummer 100 och 200 tar en förbi nästan alla sevärdheter i Berlin.

Jag kan varmt rekommendera Berlin. Elvaåringen har redan bestämt sig för Paris nästa år men jag vill suga lite på den karamellen för tänk att så många härliga ställen ligger för ens fötter. Jag har fortfarande yrsel efter resan, så jag lutar åt att vi bara åker till grannstaden här. Nej, skämt åsido, yrseln ska nog gå över och res-suget kommer tillbaka.


6 kommentarer:

 1. Åh tack för fin rapport och nu blev man sugen på att resa (även om jag också ofta blir åksjuk..). Önskar att jag kunde åka med mina tonåringar till en storstad men alla pengar går till körkort för stortjejen och allt annat just nu. Men du inspirerar! Kram kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, blir du också åksjuk! Tycker bara det blir värre med åren... Visst är det drömmysigt att åka med de lite större, en dag kanske det blir av :-) KRAM!

   Radera
 2. Jag vill tillbaka till Berlin nu, känner jag :) Var dit för cirkus 10 år sedan och hämtade hem en bil (!) och hann turista lite på samma gång. Gillar staden, gillar Tyskland. Bremen är också fantastiskt fint ;)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men Bremen har jag också läst om och det ska vara fint, kanske blir en annan resa. Tyskland kanske passar oss, lite struktur och ordning och reda så där :-) KRAM!

   Radera
 3. Vi ar i Berlin för tre år sen och jag blev också positivt överraskad. Ungefär som ett London med mer historia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där satte du huvudet på spiken, precis så är det ju, som ett London med mer historia. Kram!

   Radera