onsdag 8 oktober 2014

Maten, maten

Vilken skillnad maten kan göra för måendet och energinivån! Vi har fått till riktigt bra mat under en tid, och det märks direkt. Man känner sig lätt, pigg, fräsch, energisk och känner hunger och mättnad på rätt sätt. Inte tung mättnad utan fräsch, om ni fattar.

Utan att vi planerat det så, har det blivit mycket vegetariskt och fisk i veckorna och lite mer kött som t ex kyckling på helgerna. Vi har frossat i lax och grönsaker. Enkel snabb mat med rena råvaror. Lite färre kolhydrater, inte så att vi inte äter det, men inte så lika mycket som förut. 

Och sonen har oh!:at och mmm:at åt det mesta även om han önskade pannkakor en dag. Och då fick han det, inga konstigheter. Maten får inte bli ett tvång, måste eller något jobbigt. 

10-minutersmatlagning, snabbare än att åka till Mc Donalds. Vår egen uppfinning: "splitterlax" (stek lax alldeles knaprig i het panna, dela i små pyttebitar med stekspaden, och krydda med chili och örtsalt) med frysta påsgrönsaker. Her-re-gud så gott. Detta är snabbmatens Rolls Royce hos oss just nu. 

Broccolibollar före

Broccolibollar efter
Vi serverade med spenathummus och grönsaker i pitabröd.

Spenathummus m soltorkade tomater


Efterrättsglass a la express: frysta bär, fryst banan och kvarg alt yoghurt. 

Fruktsallad. Fredagsmys och lyxfrukost!

Juice på päron, äpple, ingefära och lime

Mycket juice blir det. Här med ananas, mango, och ingefära.

Eller nya höstfavoritsmoothien på päron, lingon, yoghurt och mjölk. 
(Smoothien är normalstor, glaset är gigantiskt)


Har också testat bönpasta. Ja, det funkar, det känns lite ovanligt men gott, med konsistens lite som halloumi. Det byter jag gärna ut pastan mot då jag får ont i magen av det. 

Jag märker direkt när jag äter fel. Blir låg i energi, tung i kroppen och får ont i magen. Klart vi också äter sån mat också, och fika och sånt, men kroppen säger ifrån. Ibland är det värt det, ibland inte. En kväll, då maken var utomlands, och det var sonens bestämmarkväll, blev det köpepizza. Inte vad jag skulle valt, men inget jag får dåligt samvete för. 

Och jag är så glad över hur lätt det är att påverka sitt mående med den kost som passar ens typ (vet att vi alla mår bra av olika saker). Glad för att vi har hittat vår mat. Glad också för vårt nya sätt att laga mat; förbereda mycket på söndagen och sen laga mat för två dagar i taget. Passar och hjälper oss jättemycket! 






14 kommentarer:

  1. Härligt, ni verkar ha hittat helt rätt. Känner igen mycket av mina egna tankar och vad jag mår bra på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det skönt att hitta rätt och att (äntligen, för mig) få ett avslappnat förhållande till mat!

      Radera
  2. Jeijjj, så skoj att höra andra vara på matväg ;)
    Låter supermumsigt allting!
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måste vara något i höstluften just nu, nystart, rensning eller något. Vi kan peppa varandra! Kram!

      Radera
  3. Håller med föregående talare..:-) och jag är lite dålig på grönt just nu, det har varit lite för mycket grädde... men nu får jag ny inspiration. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går ju i perioder det där, ibland vill och orkar man bara inte, men sen brukar ju kroppen knacka på och be om vad den behöver :-) Kram!

      Radera
  4. Jag känner igen mig jag med. Har just nu en liten "svacka" vad gäller maten. Har blivit mycket mat som inte är bra för mig och ja, det märks direkt. Humöret blir sämre, jag är trött och taggarna utåt hela tiden. Därför tackar jag dig idag för att du piggar upp mig lite med matinspiration. :-) Lilleman tycker om lax så "splittterlax" kan säkert gå hem här med.
    Ha en härlig dag!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego :-) Splitterlaxen är vår bästa uppfinning, hoppas den funkar hos er med. "Smakar tacos" tycker min son! Kram!

      Radera
  5. Åh, vad sugen jag blir!! Så mycket gott! Kram Modern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Vi får bjuda dig/er någon dag. Kram!

      Radera
  6. Schyssta juice- och smoothietips! Mums! Och de där broccolibollarna ska jag prova. Kör också varianter på "splitterlax" (roligt uttryck), då med frysta thaigrönsaker och kokosmjölk.
    Jag känner också av hur vi äter, så fort jag utesluter socker, pasta och bröd så spinner magen som en belåten katt, sömnen blir längre och djupare och kroppens muskler starkare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, bra idé att variera till splitterlaxen, tack!

      Radera