söndag 9 augusti 2015

Mina bästa tips för mindre stress

Om man skulle skriva en handbok i hur man stressar allra bäst så skulle jag finnas med där, intervjuad och med bild. Jag lovar. Eller jag skulle i alla fall ha gjort det, det har blivit bättre, jag har faktiskt ändrat mitt liv lite grann. Och jag vet att när man är som mest speedad så kanske man inte är mottaglig för tips hur man stressar mindre (för det blir ännu en sak att stressa med), men ibland vill man kanske göra något åt sin situation. Och då tänkte jag dela med mig av sånt som jag har lärt mig under resans gång. Googlar man på "minska stress" så kan man lära sig att det är viktigt att sova bra, äta nyttigt och röra på sig, men dels är det sånt man redan vet och så kan det vara provocerande när man är som mest stressad. Hur sover man bra när tankarna bara snurrar, liksom? Det var det ingen som skrev. Jag behövde mer råd om små saker man kan ändra på i vardagen. Det finns massor av saker man kan göra men här är några av mina mer handfasta tips:

På arbetet

Ta rast! Och har du inte möjlighet att ta rast, gör det ändå. Sätt dig i personalrummet eller som jag i ett tyst mörkt rum, och bara sitt en stund. En gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Och ät lunch, för guds skull (sitt ner och ät lunch vill jag tillägga). För att du inte ska lura dig själv, gör en plan över dagen och skriv när du ska ta rasterna (för är du som jag är du plikttrogen och gillar att följa ett schema, har jag rätt?).

Du hinner inte allt! Bestäm dig för tre saker på morgonen som du vill hinna med. Gör dem och bara dem. Och skulle du hinna något mer så är det ju bra, eller så har du tid att gå lite långsammare eller ta en extra kopp kaffe med kollegorna.

Gå långsammare. Under lång tid småsprang jag på jobbet vart jag än skulle. Jo, det var jättestressigt på mitt jobb men hellre kommer jag för sent än riskerar min hälsa. Utmana dig själv att strosa.

Mobil/dator/mail/sociala medier etc.

Stäng av push-notiser och ljud, på annat än ringsignalen. DU väljer när du vill bli avbruten av sms, mail och notifieringar.

Bestäm dig för att kolla mobilen under vissa tillfällen under dagen, speciellt på jobbet. Kanske sluta kolla sociala medier och mobilen efter ett visst klockslag på kvällen. Varför inte bryta helt och ha en skärmfri dag i veckan? Det går! För mig är det viktigt att inte kolla mobilen efter att jag gått och lagt mig och ska läsa. Då går hjärnan igång.

Ta dig tid och avbeställ alla sms- och mailprenumerationer och från alla företag du nånsin handlat av och nyhetsbrev från alla möjliga ställen. Inte behöver du få en massa mail och sms från dem? Jag själv blir stressad över att det hela tiden kommer erbjudanden (som jag egentligen inte behöver och blir triggad att handla eller göra något). Jag handlar när jag behöver något och söker upp när jag själv vill.

Blir du stressad över att hänga med, över att ha koll på allt och alla? Ta och rensa i dina flöden. Rensa personer, rensa sidor du gillar och rensa i bloggar. Ha kvar endast det som ger dig något på riktigt. Och fundera över varför du känner att du måste ha koll på allt och alla. Måste du?

Hemmet

Listor. Om du är en kontrollmänniska älskar du förmodligen listor som jag. Att få ur sig sakerna och få ner på papper är en skön känsla, likaså att bocka av. Men gör listorna med någon du gillar och som inte är av samma skrot och korn som du. Så funderar ni ihop på vilka av sakerna på listan som är allra viktigast och vilka ni kan vänta med eller strunta i. Eller, ännu bättre, så tar den andre parten på sig några av sakerna, så delar ni ansvaret. Släpp lite av ansvaret så kan axlarna automatiskt åka upp lite.

Det är säkert olika men jag blev stressad över att ALLTID gå och plocka, dammsuga lite där och tvätta lite där. Vi bestämde oss för att städa en förmiddag på helgen, och storhandla och vika tvätt. Fundera över vad som passar dig och din familj. Var kan du lägga din lägstanivå på städningen hemma? Gå inte över den sen. Min vän sa en gång " Om jag har det lite stökigt hemma så kan ju andra få känna sig jättebra". Eller så känner man som jag att mina egna krav sänks.

Ta tag i saker direkt. Sätt in papper i pärmar, släng de gamla tidningarna eller vad det nu kan vara. Det blir inte lättare för att de får ligga kvar på köksbänken.

Träning

Om redan är mycket stressad eller på väg att bli, undvik träningsformer som triggar stressen. Sånt där man tävlar och sånt med hög intensitet. För mig var det crossfit och sånt som tog lång tid att utföra.

Yoga. Gör yoga. Punkt slut. Varje dag, om så bara 3 minuter. Just do it. Varje dag. Och dagarna kan faktiskt bli helt förändrade om du gör det på morgonen, det är helt sant, jag vet. Och med yoga menar jag nog här  enkel meditation (googla eller skaffa en app), eller sitt i tystnad.

Vistas i skogen, så får du både lugn i kroppen och motion. Skogen är magi och medicin, och alldeles gratis.

Avslappning

Se till att du får en liten stund varje dag där du verkligen inte gör någonting. Återhämtning kallas det, och jag visste inte vad det var förrän det var för sent. Att göra ingenting betyder inte se på tv, kolla mobilen eller rensa ogräs utan det betyder verkligen gör ingenting.

Lyxa till det för dig själv med det som gör dig glad. Ett långt varmt bad, en massage, fotvård eller vad det nu är för dig. Livet ska njutas, inte bockas av så att man somnar med andan i halsen. Gör det härliga först ibland, och sen det du tror att du måste.

Kram på er och en extra stor kram till alla superstressade där ute. Jag vet hur det är och det ska inte vara så. Ta över rodret på din skuta och ändra dina vanor, ingen kommer styra båten dit åt dig. Nu är det ny årstid, nya möjligheter. Livet ska levas. Du är värd det ❤️


Det är svårt att illustrera stress, men hos mig var det på slutet en känsla av att arbetsuppgifterna aldrig tog slut. Att livet var i gråskala. Att helgen eller semestern inte räckte till för återhämtning. Att jag inte fick ordentligt med luft när jag andades. Ingenting var roligt. Jag såg livet som en enda lång arbetsuppgift. Jag kände att jag kämpade för att hålla näsan över vattenytan. Samtidigt som jag såg ut precis som vanligt och jobbade på precis som vanligt, så ingen annan visste. Känner du igen dig? Då kan det vara dags att göra något annorlunda i höst. 
5 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet! Känner igen mig i mycket men hoppas att det kommer att bli bättre nu när jag nytt jobb. Försöker även prioritera bättre.
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 2. Men wow Lotta vad bra skrivet. Yoga varje dag = check! Det där med att städa en helg förmiddag istället för att hela tiden småspringa omkring och plocka hemma.. det måste jag fundera över! Ska läsa igen nu... Kram och tack♥

  SvaraRadera
 3. Så jättebra skrivet!! Verkligen omsorgsfullt av dig med områden. Såg liksom hur jag bara kan pricka av det som är viktigt för mig. Du är så fin, varm kram till dig <3

  SvaraRadera
 4. Vilka fina tips! :-) Jag blir så glad av att läsa här för det märks verkligen att det hänt mycket i ditt liv. Det strålar ända hit. <3

  SvaraRadera
 5. Vilken resa du har gjort! Så många bra tips och insikter du delar med dig av. Det där med pauser på jobbet är så viktigt. Synd bara att det är så många som inte verkar förstå att man både mår och presterar bättre om man tar rast emellanåt. Stor kram!

  SvaraRadera